een koeigoeie middag

Maar liefst 18 kinderen en vier begeleiders kwamen donderdagmiddag 26 januari door weer en wind het erf op fietsen van boerderij Meulemans. Het waren de kinderen van groep vijf van KBS St. Cyriacus in Hoonhorst. Zij hebben deze middag een heuse boerderijles gehad!

Vorig jaar zijn Marieke van Lenthe en Wim Jalink gestart met het aanbieden van een educatief programma voor scholen. Om dit extra onder de aandacht te brengen bij de scholen, zijn ze benaderd door de mensen van www.plattelandsbezoek.nl. Deze mensen wilden Marieke en Wim graag een bijdrage geven, zodat ze scholen een gratis les konden aanbieden. Zo gezegd, zo gedaan!

Scholen in de buurt van de boerderij zijn benaderd met de vraag of ze langs wilden komen voor een ‘boerderijles’. Zo ook de St. Cyriacus.

En dus werd er afgelopen donderdag door de kinderen van groep vijf uitgebreid kennis gemaakt met het boerderijleven. In vijf groepen gingen de leerlingen op weg om de boerderij te verkennen. Er werden opdrachten uitgevoerd van elk een kwartiertje.

Eén groep mocht starten in de ligboxenstal. Met een plattegrond in de hand gingen de leerlingen fanatiek aan de slag met de vragen. ‘Waarom noem je dit een ligboxenstal?’ ‘Waarom hangen er reuzeventilators boven de voergang?’ De kinderen zijn door deze vragen een stuk wijzer geworden over de gang van zaken in de stal.

Een andere groep ging met Wim op pad om de melkrobot aan het werk te zien. Ze zagen hoe een koe gemolken werd en de echte durfallen mochten met hun vinger in de voorbehandelbeker! Dit was voor sommige kinderen heel spannend en het voelde erg vreemd…

De derde groep ging op speurtocht uit… Zij mochten aan de hand van foto’s vragen beantwoorden, zoals ‘wat denk je dat er in de silo’s zit?’ en ‘wat wordt er in de boxen gestrooid?’

Een vierde groep begon bij de kalfjes, die natuurlijk uitgebreid geaaid mochten worden! Ook konden de kinderen de kalfjes schetsen en ze mochten zelfs een naam verzinnen voor ‘hun’ kalfje!

De laatste groep begon bij de opdrachten over het voer. Er werden foto’s in de juiste volgorde geplakt en ze mochten in de trekker klimmen… En dat wilden ze het liefst allemaal tegelijk! De meeste kinderen waren het erover eens dat de trekker erg groot en hoog was.

Kortom, het was een zeer geslaagde boerderijles en vooral de kalfjes waren super lief! Al met al was dit een koeigoeie middag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.