dalfsen met meetlat langs eigen taalgebruik

Om een duidelijk inzicht te krijgen in de knelpunten, daagt de burgemeester alle inwoners van de gemeente daarom uit om brieven die zij in het afgelopen jaar van de gemeente hebben ontvangen nog eens kritisch door te lezen en zich af te vragen of men echt begrijpt wat er staat. “Wie niet snapt wat er precies bedoeld wordt met de bewuste brief, kan zich met de brief melden bij het gemeentehuis. We hopen hierdoor een beetje inzicht te krijgen op ons eigen taalgebruik”, aldus Noten. “Degene die de allerstomste brief aan ons weet te overhandigen, wint een lunch met communicatiemedewerker Linda Westerkamp en mij.”

Sinds enkele jaren houdt de gemeente jaarlijks een Week van de Taal, maar een week is volgens Westerkamp te kort om het taalgebruik echt te kunnen veranderen. “We gaan workshops geven in het gebruik van gemakkelijk te begrijpen taal, daarnaast krijgen onze medewerkers een elektronische schrijfcursus”, vertelt ze. Medewerkers zijn niet verplicht om hieraan mee te doen, maar het wordt door Noten wel sterk aangeraden. “Als overheid moet je duidelijke taal durven spreken. Ingewikkeld taalgebruik wordt alleen toegepast door mensen die bang zij om iets verkeerd te zeggen. Bang zijn is hier in Dalfsen helemaal niet nodig, dus moeten we van die moeilijke termen af.” Wie een moeilijke brief heeft ontvangen kan hierover een mailtje sturen naar communicatie@dalfsen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.