commentaar een windesheimpje

Commentaar – De opleiding wordt van voor tot achter door het slijk gehaald. Als we de media moeten geloven, is er echt helemaal niks goed aan die school. Er is echter geen enkele journalist die de moeite neemt om het probleem echt uit te leggen. En juist daaraan hebben wij wél behoefte. Omdat onze redactie uit allemaal Windesheimmensen bestaat. En omdat Windesheim een hogeschool is waar veel studenten uit onze regio naar toegaan.

De opleiding is inderdaad in opspraak geraakt. Volgens de NOS zou Windesheim diploma’s hebben uitgegeven die niet HBO-waardig zijn. Verder wordt er met geen woord over gerept. Ook de Stentor haalt uit in hun berichtgeving: “Oud-studenten journalistiek zijn er niet gerust op” kopt de krant. Maar wat is aan de hand? Studenten zelf spreken van een prima opleiding. De geconstateerde problemen gaan ook niet over de eerste drie jaar en ze gaan zelfs niet over de kwaliteit van het vierde jaar. Nee, ze gaan over de wijze van beoordeling.

De scheidslijn tussen een vijf en een zes bij stageverslagen en afstudeeronderzoeken was te onduidelijk. Zo werden stageverslagen door de school goedgekeurd, omdat de student een goede stage had gelopen, ook volgens het stagebedrijf. Maar de student had dat met te weinig woorden in een verslag vastgelegd. Ook na controle achteraf blijkt dat niemand zijn onderzoek over hoeft te doen!

Een van onze redacteuren was op de informatieavond, afgelopen week. Hij behaalde in 2011 zijn diploma en het gaat dus ook over hem. Wat hij aantrof? Geen onrust, hooguit veel vragen en een portie verontwaardiging bij de aanwezigen. Maar onrust? Toen bleek dat er in géén geval een scriptie overnieuw gemaakt hoeft te worden, was de rust er snel. Er waren alleen drie mensen die continu dezelfde kritische, bijna zeurderige vragen bleven stellen.

“In het voorjaar van 2011 werd bekend dat de opleiding Journalistiek kwalitatief ver onder de maat functioneerde”, schrijven de VVD’ers achter SallandMagazine. Lekker hè, een beetje schoppen. Oud student Biem Buijs op Twitter. “Een paar uur na de aanslagen in Londen stonden de tv’s in de kantine nog altijd op TMF. #windesheim #journalistiek”. Biem Buijs was in die tijd zelf student en kon vermoedelijk ook de afstandbediening niet vinden. Maar Biem kwam goed terecht. Hij is nieuwslezer bij 3FM. Net als heel veel andere studenten goed terecht kwamen, bij Kassa, Radar, ManbijtHond, StudioSport, Stentor, RTVOost, SallandCentraal, PowNews, Nova, Journaal, RTL4, enz. enz.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.