zingen voor je leven in het vechtgenotenhuis

Bernard Slofstra: ‘Waar het om gaat is de opluchting, het verwerken en het bevrijdende van zingen’

Door Erna Ekkelkamp – De stem is de spiegel van de ziel, daarvan is dirigent en zangpedagoog Bernard Slofstra overtuigd. Al kun je je gevoelens uiterlijk nog zo goed verbergen, je stem verraad iedere emotie. “Wanneer je wilt schreeuwen van ellende of juist wil zingen van geluk, dan moet je dat vooral doen, want dat lucht enorm op”, vindt hij. Omgaan met emotie is dan ook de insteek van het koor Zingen voor je Leven dat in januari wordt opgericht door Slofstra, in samenwerking met het Vechtgenotenhuis in Ommen.

Het zangkoor is bedoeld voor iedereen die te maken heeft of heeft gehad met kanker. Of het nu gaat om patiënten, familieleden, vrienden of nabestaanden, iedereen die geraakt is door kanker wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het koor. “Het doel van Zingen voor je Leven is om jezelf en anderen energie en kracht te geven door middel van zingen”, vertelt de Dedemsvaarter. “In tegenstelling tot mijn andere koren, gaat het bij dit koor niet om mooi, zuiver en kwaliteit, maar om de diepere lagen van de stem: de emotie. Het gaat om een goede sfeer met elkaar en het gevoel van samen zingen en samen delen. In dit koor mag iedere stem klinken zoals hij is.”

Het lijkt een hele ommezwaai voor een beroepsdirigent die al 17 jaar lang allerlei koren naar grote hoogten brengt, en voor wie kwaliteit en schoonheid het doel is, maar Slofstra ziet het juist als een bijzondere uitdaging. “Dit is zingen met een heel ander doel. Het mag klinken zoals het klinkt, het hoeft niet eens mooi te zijn. Waar het om gaat is de opluchting, het verwerken en het bevrijdende van zingen. Schoonheid van een klank is belangrijk, maar tegelijkertijd ook oppervlakkig. Er is meer, daarom lijkt het mij juist heel mooi om op deze manier bezig te zijn met zingen. Als ik hierdoor mensen in beweging kan krijgen en iets op gang kan brengen, dan heb ik mijn doel bereikt.”

Zingen voor Leven is een landelijk initiatief van de stichting Kanker in Beeld. Deze stichting probeert emoties rond kanker uit te drukken in schilderen, beeldhouwen, zingen, dansen en andere creatieve uitingen. Dit doen zij door het inzetten van gediplomeerde vaktherapeuten die overal in ons land creatieve cursussen geven in inloophuizen of ateliers. “Viavia hoorde ik over deze stichting. Hun werk sprak mij enorm aan. Ik hou van nieuwe uitdagingen en dit was een manier van zingen waar ik nog nooit iets mee gedaan had. Het leek me ontzettend leuk om zelf iets dergelijks op te zetten. Ik ging eens kijken op internet en zag dat er al 18 koren waren, verspreid over heel Nederland, maar met uitzondering van het Noordoosten. Ik heb me aangemeld bij de stichting en ben vervolgens op zoek gegaan naar inloophuizen in deze regio. Zo kwam ik uiteindelijk terecht bij het Vechtgenotenhuis.”

Daar vond hij enthousiast gehoor, want een zangkoor stond al een tijd op de verlanglijst van de activiteitencommissie van het Ommer inloophuis voor kankerpatiënten. De samenwerking werd al snel een feit: het koor start op 13 januari 2012. De repetities zijn niet zoals die van een standaard zangkoor. Het eerste uur wordt besteed aan het losmaken van je stem en het leren voelen van lijf en adem. “Een soort stembevrijding, waarbij we onder andere ademmeditatie en klankmeditatie gebruiken. Dat doen we door allerlei oefeningen”, vertelt hij. “Daarna hebben we een kwartiertje koffiepauze en vervolgens zingen we een uur repertoire. Het is de bedoeling dat de liederen zoveel mogelijk worden aangedragen door de leden, want het gaat erom dat we liederen zingen waaraan mensen steun hebben. Dat kunnen levensliederen, bemoedigende, klassieke of juist heel vrolijke nummers zijn. Alles kan, als mensen er maar een bepaald gevoel bij hebben.”

Slofstra hoopt dat hij op deze manier iets kan betekenen bij de verwerking van kanker. Hoewel dat voornamelijk zal gebeuren door zang en muziek, verwacht hij dat er vanzelf ook gesprekken loskomen tussen de deelnemers. “Kanker heeft een enorme impact, sommige mensen praten erover, anderen raken er totaal door geblokkeerd. Het zingen kan bevrijdend werken en iets op gang brengen. Wanneer mensen over die gevoelens willen praten dan is daarvoor zeker ruimte. Maar het koor wordt in de eerste instantie opgezet om te zingen.”

Eenmaal per jaar komen alle Zingen voor je Levenkoren in Nederland bij elkaar voor een groot zangspektakel. In 2012 zal dat gebeuren in het Amsterdamse Carré. Er is een speciale ‘oncofonie’ geschreven, die door alle koren samen wordt gezongen. Het publiek kan de symfonie steunen voor 50 euro per maat. Met de totale opbrengst worden nieuwe projecten opgezet. Het Ommer Zingen voor je Levenkoor zal hier ook aan deelnemen. Het koor start op vrijdag 13 januari. De repetities worden om de twee weken gehouden op vrijdagochtend in het Vechtgenotenhuis in Ommen, van 9.30 tot 11.45 uur. Aanmelden kan via Ankie van der Hulst (06) 390 32 263, maar gewoon binnenlopen kan natuurlijk ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.