Home / archiefcentraal / werkzaamheden hospice huis pastorie van start

werkzaamheden hospice huis pastorie van start

‘Dit huis heeft alles wat nodig is voor een sfeer van warmte en geborgenheid’

Door Erna Ekkelkamp – hé Brinkman en Truida van der Veen zal Kolthof de komende maanden vormgeven aan het Hospice dat in de zomer van 2012 in Dalfsen wordt geopend.

Het hospice ’t Huis de Pastorie is de tweede vestiging van de stichting Hospice Hardenberg en bedoeld als laatste ‘thuis’ voor mensen uit Dalfsen en Ommen die ongeneeslijk ziek zijn, en een levensverwachting hebben van minder dan drie maanden. “Als mensen om welke reden dan ook, de laatste maanden van hun leven niet meer in hun eigen huis verzorgd kunnen worden, dan kunnen zij in aanmerking komen voor één van de twee gastenkamers in het hospice”, vertelt Kolthof. Volgens Jan Hamhuis biedt een hospice ook rust voor familieleden en naasten. “Met medewerking van een team van bekwame- en goed opgeleide vrijwilligers coördineren wij alle zorg rond deze mensen, zodat zij zich tijdens hun laatste levensfase geen zorgen meer over praktische zaken hoeven te maken, maar kunnen hun aandacht richten op degene van wie zij binnenkort afscheid moeten nemen.

De sfeer in het Hardenbergse hospice is huiselijk en dat is ook de doelstelling van de Dalfser vestiging. “We zijn geen minikliniek, maar een laatste thuis. Onze gasten wonen hier echt en mogen zich precies zo gedragen als thuis. We willen daarom heel bewust niet meer dan twee bedden hebben. Naast hun eigen kamer met badkamer, kunnen onze bewoners en hun familie gebruik maken van de grote woonkeuken annex zitkamer”, zegt Kolthof. “Hier wordt samen koffiegedronken, gekookt, maar ook de was gestreken. Die gewone dagelijkse dingen die men thuis ook gewend is.” Hoewel je zou denken dat het voor de bewoners vervelend is om de woonkamer te moeten delen met anderen, wordt dat volgens Hamhuis juist omgekeerd ervaren. “Zeker in de laatste fase blijft de bewoner vaak op zijn eigen kamer. Familieleden vinden het juist vaak prettig om even hun verhaal kwijt te kunnen bij onze vrijwilligers, maar ook bij elkaar. Want wanneer je in dezelfde situatie zit, kun je heel veel steun aan elkaar hebben”, weet hij inmiddels. “Toch is het niet zo dat hier de hele dag gehuild wordt hoor. Er wordt minstens zoveel met elkaar gelachen.”

Vanaf het moment dat het hospice in Hardenberg werd geopend, waren beide kamers bezet. “Er staat landelijk een bezetting van 65 procent voor, wij zitten op 85 procent. Er is dus grote behoefte aan een hospice in deze regio, vandaar dat wij al vrij snel besloten uit te breiden naar Dalfsen”, zegt Kolthof. “De keuze voor Dalfsen is heel bewust gemaakt, omdat wij veel gasten uit Ommen of Dalfsen hebben. Daarbij wilden we ook de hospices in bijvoorbeeld Zwolle en Raalte niet beconcurreren.” Over de locatie waren ze drie jaar geleden al uit. Maar over het vinden van een pand deden ze heel wat langer. Vanaf het moment dat het duo hoorde dat de pastorie leeg kwam te staan, bestookten ze woningbouwcorporatie Vechthorst. Aanvankelijk kregen ze weinig voet aan de grond, want er waren al plannen met andere partijen. Maar toen die uiteindelijk niet doorgingen, werden Vechthorst en st. Hospice Hardenberg het eens. Zij gaan nauw samenwerken om medio 2012 het hospice daadwerkelijk te kunnen openen.

Over de naam hoefden ze niet lang na te denken. Het hospice in Hardenberg staat aan de Vecht en heet heel toepasselijk ’t Huis aan de Vecht. De pastorie aan de Bloemendalstraat is net zo herkenbaar en gaat daarom ’t Huis De Pastorie heten. De de naam van de Stichting Hospice Hardenberg wordt veranderd in Hospice Groep VechtZathe. Voordat de plannen naar buiten kwamen, belegden ze eerst een informatieavond voor de omwonenden. “In Hardenberg hebben we dat ook gedaan en daar kregen we best veel sceptische vragen, herinnert Hamhuis zich. “Hier in Dalfsen werden we juist met open armen ontvangen. Iedereen was laaiend enthousiast. Daar zijn wij heel blij mee. Want een hospice is iets dat echt gedragen moet worden door de bevolking. We gaan dan ook heel binnenkort op zoek naar vrijwilligers en ambassadeurs uit Dalfsen en Ommen die samen met ons vorm gaan geven aan ’t Huis de Pastorie. In Herma Nap en Dorothé Brinkman hebben we inmiddels al twee enthousiaste bestuursleden gevonden.”

De verbouwwerkzaamheden in de voormalige pastorie worden vrijdag 9 december vindt ’s middags rond de klok van 14.00 uur officieel afgetrapt. Hierna krijgen alle inwoners van Dalfsen en overige belangstellenden vanaf 15.00 uur gelegenheid om de toekomstige locatie van het hospice te komen bekijken en informatie krijgen over de ophanden zijnde verbouwing, de invulling van de hospice functie en alles wat daarmee te maken heeft. Ook op zaterdag 10 december is het pand tussen 10.00 en 13.00 uur geopend.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.