Home / archiefcentraal / vechtdalcollege ommen komt als beste uit de bus

vechtdalcollege ommen komt als beste uit de bus

Directeur Aart van ’t Veld: ‘Wij streven ernaar om een plek van betekenis te zijn’

Door Erna Ekkelkamp

“Blij? Natuurlijk zijn we hartstikke blij. Maar we zijn ook realistisch”, verklaart locatiedirecteur Aart van’t Veld. “Scholen worden door de media op allerlei manieren beoordeeld. De cijfers van de inspectie zijn hiervoor het uitgangspunt. Afhankelijk van de criteria die je kiest, levert het steeds een ander beeld op. De inspectie voor voortgezet onderwijs kijkt breed en beoordeelt een school op een driejaarlijks gemiddelde. Deze cijfers heeft Trouw gebruikt. Elsevier publiceert jaarlijks eenzelfde onderzoek, maar doordat zij net een wat andere wiskundige formule gebruiken bij de beoordeling, kun je daar een heel ander cijfer hebben. In feite zegt deze negen dus niets over de school als geheel.”

Volgens Van’t Veld is het Vechtdalcollege een goede school om meerdere redenen dan alleen een goed gemiddelde. “Ik vind bijvoorbeeld dat wij een relatief veilige school zijn, met een lage drempel voor leerlingen en ouders. Ons concept is ‘thuis nabij’. Doordat we alle typen onderwijs onder één dak hebben, hoeven VWO-scholieren niet naar Hardenberg te fietsen, maar kunnen ze gewoon hier in Ommen blijven”, somt hij op. “We investeren veel in aandacht en denken zoveel mogelijk mee met leerlingen en ouders, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat er hier nooit dingen fout gaan. Maar dit alles betekent natuurlijk niet dat we er alleen maar zijn voor de gezelligheid. Uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om de prestaties. Wij streven ernaar om een plek van betekenis te zijn.”

En die prestaties waren in het jaar 2010 gewoon goed. “Waaraan dat ligt weet ik niet precies. Je hebt af en toe van die uitschieters en 2010 was zo’n jaar. Dat we een uitzonderlijk goede HAVO-score hadden, komt denk ik doordat dit de eerste HAVO-groep was die hier eindexamen deed. Zij zaten met een kleine club op locatie Strangeweg en hebben heel intensief met elkaar opgetrokken. Ik weet zeker dat dit van invloed is geweest. 2011 was ook goed, maar net wat minder. Ons gemiddelde havocijfer is in 2011 wat lager, maar het geslaagdenpercentage hoger. Dan heb je dus weer een hele andere uitkomst. En dat maakt voor ons dus duidelijk dat de uitkomsten in zo’n Trouw-onderzoek betrekkelijk zijn. We zijn dus blij, maar we blijven nuchter.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.