uit het gemeentehuis faciliteren en stimuleren

Duurzame ontwikkeling is een complexe ontwikkeling en vraagt om modern leiderschap van de overheid, dus ook van de gemeente Dalfsen. Hierbij doel ik niet alleen op de inhoud, maar ook op het proces. Onze rol als regisseur vanuit een controlerende en beheersende rol werkt niet meer. Gewenst is een ondersteunende en stimulerende rol die ruimte biedt en richting geeft. Onder richting versta ik het ontwikkelen van een inspirerende visie op toekomstige ontwikkelingen van onze dorpen.

Een ondersteunende gemeente is heel wat anders dan een terugtrekkende gemeente. Een ondersteunende gemeente stimuleert maatschappelijke initiatieven van onderop en stelt ambitieuze kaders vanuit een heldere visie. Een moderne gemeente schakelt en maalt tussen maatschappelijke partijen vanuit een dienend leiderschap. Het stimuleren van netwerkfuncties en nieuwe maatschappelijke coalities is van onschatbare waarde. Een gemeente heeft hierin een verbindende rol.

We hebben in onze gemeente twee prachtige voorbeelden, Duurzaam Hoonhorst en Nieuwleusen Synergie. Hoonhorst, dat inmiddels landelijke bekendheid geniet, laat in de praktijk zien waar een gemeenschap sterk in is en idealen nastreeft die ook haalbaar zijn. Daarnaast Nieuwleusen Synergie waar ook net als in Hoonhorst initiatieven vanuit de plaatselijke ondernemers en bevolking gestalte krijgen.

De gemeente Dalfsen ondersteunt en stimuleert. Door te werken en te denken vanuit deze optiek is Duurzaam Hoonhorst vorig jaar uitgeroepen als duurzaamste dorp van Overijssel en Synergie Nieuwleusen was zelfs landelijk genomineerd als beste duurzaamheidplan van Nederland. Het plan is afgelopen woensdag een goede 2e geworden. Een enorme opsteker voor Synergie Nieuwleusen. Dit soort projecten hebben kans van slagen omdat het belangrijk is dat mensen er in geloven en daarbij ruimte krijgen en steun krijgen van ons als gemeente in de vorm van faciliteren en stimuleren.

Ik wens u en de uwen vanaf deze plaats alvast plezierige kerstdagen en een gezond, gelukkig en duurzaam 2012.

Klaas Agricola Wethouder Dalfsen k.agricola@dalfsen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.