Home / archiefcentraal / straatpraat wat doen we met de kerstdagen

straatpraat wat doen we met de kerstdagen

Verjaardagen

Janny en Frank Ganzenboer vieren eerste Kerstdag met de kinderen en kleinkinderen. “We eten dan aardappelpannenkoeken, dat is een soort rösti, het is makkelijk en het smaakt heerlijk,” vertelt Janny. “Vroeger kookten we weleens uitgebreid, maar dan was de familie vaak niet compleet. Gelukkig nu wel.” Kerst staat bij de familie Ganzenboer ook in het teken van verjaardagen. “Op Kerstavond is mijn schoondochter jarig en op tweede kerstdag vieren we de verjaardag van mijn kleinzoon. Een gezellige tijd vind ik de kerstdagen, ik hoop wel dat het gaat sneeuwen, dat geeft net iets extra’s.”

Fijne vriendin

“Op eerste Kerstdag komt mijn zus Ageeth met haar dochter en mijn schoonmoeder. Vooral mijn zus wil ik dan flink in de watten leggen, dat heeft ze na een zware en drukke tijd wel verdiend,” vindt Karin Bakker. Behalve dat er soep op tafel komt laat Karin verder niets los over het menu, want dat is nog een verrassing voor haar zus. Ageeth Rijkeboer is dan ook zeer nieuwsgierig naar de plannen. “Ik zie het wel. Familie zoek je niet uit, maar dit doet me goed. Mijn zus is een fijne vriendin.”

Saamhorigheid

Het gezin Eijkelkamp viert de eerste kerstdag gewoon lekker thuis. “Tweede kerstdag gaan we met de hele familie naar mijn broer. De kinderen spelen daar verstoppertje en voetballen met hun neefjes en nichtjes. Ze hebben daar alle ruimte om zich uit te leven, terwijl wij genieten met een borreltje en lekker eten. Ik vind Kerst wel leuk, maar we zijn er geen weken mee bezig,” vertelt Jos Eijkelkamp. “Het gaat mij vooral om het gevoel van saamhorigheid met een hapje en een drankje.”

Druk

Jan Zielman is tweede Kerstdag vooral druk met blazen. “Met de Midwinterhoornbloasers blazen we in Ommen en Nieuwleusen tijdens de kerstwandeling. Maar verder blijf ik gewoon thuis. De kinderen en kleinkinderen komen eten, en dat wordt een stamppotbuffet met worst. Met Sinterklaas hebben we bruine bonensoep gegeten. We zijn bij ons het gourmetten een beetje zat. Verder komen er lekkernijen op tafel en kletsen we gezellig met elkaar. Op Kerstavond bezoeken mijn vrouw en ik de Kerstnachtdienst.”

Slaapdienst en extra visite

Karin Dunnink is aan het werk met Kerst. “Ik werk bij Woonzorgcentrum Rosengaerde en heb tijdens deze dagen dienst. Je past je werkdag aan bij zo’n feestdag. Ik probeer het dan gezellig te maken voor de bewoners, iets extra’s bij de koffie bijvoorbeeld. De bewoners hebben al eerder hun kerstfeest gevierd. Deze dagen krijgen ze vooral meer visite.” Vriendin Berike Soepenberg werkt ook met de kerst, maar dan in de gehandicaptenzorg. “Ik heb in het kerstweekend slaapdienst zodat ik overdag beide kerstdagen vier met mijn familie. Op mijn werk gaan we misschien gourmetten. De kerk bezoek ik op eerste Kerstdag en verder weet ik nog niet hoe ik de kerstviering invul.”

Zin in

Op eerste Kerstdag werkt Lisanne Stokvis bij restaurant ’t Asje. “Het zal dan wel druk worden met bedienen,” denkt Lisanne. Deze avond bedient ze voor de eerste keer tijdens Kerst. “Best wel spannend. Vorig jaar stond ik bij de afwas, nu ben ik gepromoveerd tot serveerster,” vertelt ze lachend. “Zelf ga ik tweede kerstdag uit eten samen met mijn familie bij de Chinees en ’s avonds ga ik met een groep vriendinnen naar Takens. Het is op zo’n avond altijd heel gezellig en zijn er altijd veel bekenden. Ik heb er dan ook heel veel zin in.”

Gevulde kalkoen

Dit jaar gaat de zwangere Ester Scherff eten bij haar schoonouders en dat gebeurt met een traditionele gevulde kalkoen. “Iedereen neem wat te eten mee, de een regelt het voorgerecht, de ander het hoofdgerecht en weer een ander het toetje. Lekker allemaal gezellig bij elkaar. Misschien dat we nog een kerstwandeling gaan maken. Dat ligt aan het weer,” vertelt Esther. “Op tweede kerstdag gaan we met vrienden naar Preston Palace. We vieren kerst altijd om en om bij mijn ouders en schoonouders. Volgend jaar hopen we kerst samen met de familie en ons drieën te vieren. Ik zie er nu al naar uit.”

Mooie gelegenheid

De vriendinnen Lotte van Hulzen en Jessica Groen vieren geen kerst samen, maar wel straks Oud en Nieuw. “Met onze eigen familie zijn we druk, dus spreken we later wel wat af,” vertelt Lotte. “Mijn ouders zorgen voor ons kerstmaal: gebakken rollade, soep met salade en brood. Gezellig met de familie rond de kerstboom met de lichtjes aan, ik vind dit wel het leukste moment van het jaar, samen met Oud en Nieuw.” Jessica viert met haar familie de kerstdagen met een uitgebreid ontbijt en gaat later op de dag een film kijken met zijn allen. “En lekker kletsen, de familie zie ik niet zo vaak, dus dit is een mooie gelegenheid om bij te praten.”

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.