Home / archiefcentraal / straatpraat ambtelijke samenwerking

straatpraat ambtelijke samenwerking

Ommen gaat ambtelijk samenwerken met Hardenberg, hoe vindt Ommen dat?

Wissewasje

“Door samen te werken kun je met minder ambtenaren toe. Misschien wordt daardoor alles misschien wat goedkoper”, denkt Harry van der Werf. “Maar ik hoop wel dat er in Ommen ambtenaren blijven, zodat je niet voor elk wissewasje naar Hardenberg hoeft. Ze zeggen dat je niet aan samenwerken ontkomt, maar als je zoals Ommen heeft jarenlang hebt gevochten om zelfstandig en uniek te blijven, dan zou je nu eigenlijk ook zelfstandig moeten blijven.”

Ommen loopt achter

Jenny Schuurman vindt het uitstekend dat Ommen en Hardenberg gaan samenwerken. “Zelfstandig blijven is voor Ommen niet goed, want Ommen loopt ontzettend achter in vergelijking met andere gemeenten. Hardenberg doet het wat dat betreft heel goed, dus kan het voor Ommen hierdoor ook alleen maar beter worden. Ik ben er blij mee.”

Doordacht plan

“Een moeilijke vraag”, vindt Ria Kroon. “Het is mij namelijk nog heel onduidelijk wat er nu samen gedaan gaat worden en wat niet. Dat de plannen voor mij niet helder zijn, is tot daaraan toe, als ze het zelf maar goed op een rij hebben. Vaak is het met plannen zo dat ze in de praktijk net iets anders uit blijken te pakken en dat ze dan niet meer weten wat ze ermee aan moeten. De beslissing om samen te gaan werken is vrij snel genomen. Als Ommen en Hardenberg in die korte tijd een goed plan hebben opgesteld, dan vind ik het prima.”

Goed ontwikkeld

“Ik denk dat het heel goed is, want Ommen heeft in de afgelopen jaren niet bepaald bewezen dat ze zichzelf kan redden”, vindt Hanneke van der Brink. “Hardenberg heeft zich de afgelopen jaren juist heel goed ontwikkeld. Ik denk daarom ook dat Hardenberg een betere samenwerkingspartner zal zijn dan Dalfsen.”

Bezuinigingen

Gevoelsmatig vindt Jan van der Sommen het jammer dat Ommen samen gaat werken. “We hebben jaren terug niet voor niets zo hard gevochten om zelfstandig en uniek te blijven. Maar de tijden zijn veranderd en alles wordt minder. Uit bezuinigingsoogpunt denk ik dat het goed zal zijn om te gaan samenwerken. Ik denk dan ook niet dat dit in ons nadeel zal werken.”

Verbetering

“Ik vindt het een verbetering”, zegt Nettie Pieterman. “Ik heb nooit begrepen waarom Ommen destijds zelfstandig en uniek moest blijven. Door samen te werken ben je in staat om meer dingen voor elkaar te krijgen. Misschien wordt daardoor dat geneuzel in de raad ook eens wat minder. Ik ben er heel blij mee dat Ommen en Hardenberg gaan samenwerken, dit stelt Ommen in staat om wat daadkrachtiger te worden.”

Verstandige beslissing

Andries Martens vindt het een hele verstandige beslissing. “Als je kijkt naar hoe Ommen het in de afgelopen jaren gedaan heeft en hoeveel geld er verloren is gegaan met grote projecten, zoals bijvoorbeeld de Drieslag, dan kan het alleen maar beter worden. Hardenberg gaat veel verstandiger met dingen om. Als je alleen al kijkt naar hun nieuwe centrum of naar de wijk de Marslanden, dan kan Ommen daar nog veel van leren. Ik denk dat het daar allemaal wat professioneler geregeld wordt. En wat betreft de eigen identiteit: die zal Ommen zeker houden, ook al wordt er samengewerkt.”

Depot burgerzaken

“Ik heb er geen problemen mee dat Ommen gaat samenwerken met Hardenberg, als dat maar niet betekent dat wij vanuit Lemele helemaal naar Hardenberg moeten om ons paspoort te verlengen”, zegt Anita Kerkdijk. “Als er maar een depot voor burgerzaken in Ommen blijft, dan vind ik het goed. Verder heb ik er niet echt een mening over, want wij zijn eigenlijk veel meer georiënteerd op Nijverdal, met name omdat daar een veel beter winkelaanbod is. Al moet ik zeggen dat ik door de komst van de Liddl tegenwoordig wel weer wat meer in Ommen kom.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.