Home / archiefcentraal / piano spelen om huizen te bouwen

piano spelen om huizen te bouwen

Door Erna Ekkelkamp –

Afgelopen zomer werkte de toen nog 17-jarige Oudleusenaar drie weken in Tanzania, waar hij samen met een groep vrijwilligers dertien huizen bouwde, verspreid over drie dorpjes in de bushbush. Een geweldige ervaring, vond hij. Zo bijzonder, dat hij het nog een keer over wilde doen. Om de reis te kunnen bekostigen, organiseert hij opnieuw een muzikaal spektakel in Dalfsen. “Volgend jaar wordt er een soortgelijk project georganiseerd in Malawi. Daar wil ik samen met een vriend naartoe. Om die reis te kunnen bekostigen, besloot ik opnieuw een pianomarathon te organiseren. Ik moet het alleen ditmaal in heel korte tijd voor elkaar krijgen. Want ik kon alleen nog op 7 en 8 januari terecht bij Onder Ons, op de andere data die ik in mijn hoofd had, was de zaal al bezet.”

Richard heeft een heel rijtje muzikanten op zijn verlanglijstje staan en hij is direct aan het telefoneren geslagen. Glenda Peters en Jan Vayne hebben positief gereageerd, maar hij hoopt ook op de komst Nienke de Groot, Carmen Hoofdstad, Rebecca Steenbergen, Rik Elings en Pieter van Vollenhoven. “Pieter van Vollenhoven was de vorige keer verhinderd, maar vond het initiatief zo leuk, dat hij beloofde er een volgende keer wel bij te zijn. Dus nu maar hopen dat hij kan”, zegt hij. “Daarnaast wil ik ook graag een veiling houden en ik ga proberen om bijvoorbeeld een paar oude voetbalschoenen van Jaap Stam of een schilderij van Jeroen Krabbe te bemachtigen.”

Meedoen aan het project kost rond de 2500 euro per deelnemer. Voor dat geld hoopt Richard in Malawi mee te kunnen werken aan het bouwen van scholen en het renoveren van een aantal klaslokalen. “Het is heel bijzonder over de wereld te kunnen rondreizen en tegelijkertijd mensen te kunnen helpen”, vindt hij. “Een kennis was vorig jaar rond dezelfde tijd in Tanzania als ik. Zij heeft alleen maar hotels en safari’s gezien, terwijl ik deel uitmaakte van het echte leven daar. We woonden bij de plaatselijke bevolking en ervoeren hoe het is als er maar net genoeg elektriciteit is om één klein lampje te laten branden en zo weinig water dat je je alleen een beetje kunt afvegen met een nat washandje in plaats van te douchen. In de dorpen waar we de huizen bouwden was het nog veel erger. Net als de dorpelingen gingen ook wij per toerbeurt water halen: met jerrycans op een roestige fiets de berg af naar beneden via een heel smal paadje. De jerrycans vullen in een hele vieze kikkerpoel met stilstaand modderwater en dan met 160 liter water de berg op zeulen.” Hij kan er wel uren over praten. Over de mannen van het dorp die de pas gebouwde huisjes ’s nachts afbraken omdat ze door vrouwelijke vrijwilligsters waren gebouwd, het gezin met zes kinderen en een vader met lepra die woonden in een hutje van 2 bij 3 meter, de ramadan, de christenvervolging en de sloppenwijken. “Je leert daar geduld te hebben en blij te zijn met wat je heb. Dat is zo bijzonder, dat wil ik echt nog een keer meemaken.” De pianomarathon start op 7 januari om 19 uur en eindigt op 8 januari om 19 uur en wordt gehouden bij Onder Ons in Dalfsen. Meer info www.worldservants.nl.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.