oude ambachten bij wiepocreatief

Door Erna Ekkelkamp – Je stopt wat stukjes glas in een speciale mal in de magnetron, zet hem op de hoogste stand en het resultaat is een prachtig kunstwerkje van gesmolten glas. Het klinkt futuristisch, maar volgens Sjack Postma is de techniek ‘glasfusion’ al duizenden jaren oud. Er werd toen alleen geen magnetron gebruikt, maar open vuur. Het is nu dus wel een stuk veiliger.

Of het nu gaat om stoelen matten, bijenkorven vlechten, springtouwen draaien of werken met glas-in-lood of glasfusion, wat Postma’s ogen zien, kunnen zijn handen maken. Toch noemt hij zichzelf niet creatief. “Vooral de techniek van dingen spreekt mij aan”, zegt hij. “Ik vind het leuk om te leren hoe dingen in elkaar zitten. Wanneer ik de techniek eenmaal onder de knie heb, maak ik best veel. Maar ik doe mijn inspiratie op via internet, het betere jatwerk kun je wel zeggen, haha”

De gepensioneerde elektrotechnicus is met het creativiteitsvirus besmet door zijn vrouw Hinke. Naast zijn werk was hij in de avonduren met van alles en nog wat bezig, maar nu hij met pensioen is, brengt hij een groot deel van zijn dag door in zijn knutselschuur. Daar geeft hij zo nu en dan ook workshops aan mensen die belangstelling hebben voor een bepaalde techniek en die onder de knie willen krijgen. Op zijn beurt leert hij weer veel in het Veenmuseum Vriezenveenseveld in Westerhaar/Vriezenveen. “Daar komen we iedere dinsdagmiddag bij elkaar met een groep mensen die allemaal een aantal oude ambachten beheersen. Je brengt er kennis en je doet zelf nieuwe vaardigheden op. Zo heb ik al een flink aantal oude, bijna vergeten technieken geleerd zoals bijenkorfvlechten, stoelenmatten en touwdraaien. Ik vind het heel leuk om met oude technieken en oude machines bezig te zijn en ik besteed er veel tijd aan. Maar het is niet zo dat ik in het verleden leef hoor. Ik zit ook op Twitter, Hyves en Facebook”, lacht hij. “Want de moderne techniek is net zo interessant als die van vroeger.”

Via het Veenmuseum werd hij gevraagd om twee bijenkorven te vlechten voor de Floriade die in 2012 in Venlo gehouden wordt. Een mooie opdracht, die hem echter nog wel wat moeite heeft gekost. “Korven vlechten gaat het best met roggestro en het was moeilijk om daar voldoende van te krijgen. De korven zijn uiteindelijk een meter hoog geworden. Volgens mij de grootste die ooit gemaakt zijn. Ik heb ze daarom aangemeld voor het Guiness Book of Records.”

Het werken met glas doet hij het liefst. Vooral glasfusion is een techniek waarop hij nooit uitgekeken en uitgeleerd raakt. “Glas heeft bepaalde eigenschappen waar je rekening mee moet houden. Zo trekt het bijvoorbeeld altijd naar een dikte van 6 millimeter. Dat betekent dat stukjes glas met een oppervlakte dat kleiner is dan 6 millimeter krimpen, terwijl alles wat groter is uitzet, want het wil altijd naar die 6 millimeter dikte. Dat betekent ook dat je op ieder ontwerp een hele berekening moet loslaten en dat het er altijd anders uitziet dan je van tevoren bedacht had. Het is iedere keer een verrassing hoe het uit de oven of magnetron komt, daardoor blijft het spannend.”

Op woensdag 28 december houdt Sjack Postma van 13.30 tot 16.30 uur een workshop glasfusion in zijn atelier Wiepocreatief aan de Balkerweg 47 in Witharen. Info (06) 20286977 of kijk op www.sjacks-ambachten.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.