Home / archiefcentraal / nieuwleusense zet egelopvang op

nieuwleusense zet egelopvang op

Door Nanda van Spijker – egonnen, doordat er hier in de regio geen nadere opvang bestond.”

“Egels zijn schitterende beestjes,” vindt Kartika. “Nieuwsgierig, verlegen en zeer eigenzinnig. Ik ben al enige jaren met het verzorgen van deze diertjes bezig. Daardoor ontdekte ik, dat hier in de regio geen speciale egelopvang bestond. Als men een egel vond, dan moest de opvang ver weg gezocht worden. Omdat mijn liefde voor dieren bekend is bij veel mensen, kwamen de egels al snel bij mij terecht. Door deze noodzaak heb ik de stichting opgericht.”

Momenteel herbergt Kartika al ruim veertig egeltjes, waaronder twintig Drentse egeltjes, vanwege een volle opvang aldaar. De egels die binnenkomen zijn veelal ziek en ondervoed of veel te jong om de winter te overleven. Kartika behandelt en verzorgt de dieren volgens het protocol van Egelopvang Dikke Prik in Warmenhuizen. “De manier waarop ze daar te werk gaan, en de onderzoeken die zij verrichten, spreken mij erg aan. Ik heb ook een goed contact met deze egelopvang en kan voor advies altijd bij hun terecht. Ook heb ik bijval van de Dierenartsencombinatie Nieuwleusen/Balkbrug en de dierenarts in Den Ham, die vierkant achter mijn stichting staan.”

Zieke dieren behandelt de egelliefhebster zoveel mogelijk op natuurlijke wijze, pas als het niet anders kan wordt antibiotica toegediend. “Egels zijn dol op kruiden. Ik ontworm ze met speciale kruidenmengsels en met een wasbeurt van salie en lavendeldruppels behandel ik de mijtinfectie. Een egeltje, dat flink was toegetakeld door een hond, heb ik helemaal kunnen herstellen met gebruik van wondklei en etherische oliën.”

De opgevangen egels gaan niet in winterslaap. Onder de vijftien graden vertragen de lichaamsfuncties en de toch al zwakke kleine dieren verliezen dan gewicht, wat funest is. Samen met haar dochter Joëlle en vrijwilligster Sonja, houdt Kartika door middel van regelmatig wegen en goede hygiëne, streng toezicht op de gezondheid van de egels. Pas als ze sterk genoeg zijn gaan ze vanuit het binnenhok naar de uitloopruimte, waar de dieren overdekt met meerdere bij elkaar zitten.

“Mijn vader heeft alle hokken op zo’n manier ontworpen en gemaakt, dat het schoonmaken zeer praktisch is, want het zijn stekelige viezeriken. Ze versmeren de hele boel.” Bij de ‘uitwen’-fase plaatst Kartika de egels in een buitenren die de natuur zo dicht mogelijk benadert om het stekelige insectenetertje voor te bereiden op zijn vrijlating in april, wanneer er weer genoeg eten te vinden is. Het centrum heeft als doelstelling dat de dieren na herstel weer terug gaan naar de plek waar ze zijn gevonden zijn, mits de locatie dat toelaat.

“Ik maak er daarom ook geen tamme diertjes van. En egelvriendelijke tuineigenaren mogen mij altijd bellen voor het plaatsen van een egeltje.” Aannemersbedrijf Boesenkool uit Nieuwleusen sponsort het te bouwen onderkomen voor de opvang, momenteel bevindt deze zich in de kantine bij de stallen. Ook Massier Diervoeders steunt de stichting, waar Kartika heel blij mee is. “Ik ben verknocht aan egeltjes. Het doet me goed om zo’n diertje te zien knokken en er weer bovenop komt. Het gaat niet zo goed met de beschermde egels in Nederland, ik wil graag mijn steentje bijdragen aan de groeistand van deze bijzondere diertjes.” Stichting Egelopvang Nieuwleusen, Ruitenveen 4 in Nieuwleusen. Meer informatie via 06 -11 64 60 12 of www.stichtingegelopvangnieuwleusen.nl (website is in oprichting).

Wanneer met een egel naar de opvang?

Als het:

– zich niet goed oprolt,

– in zijn winterslaap gestoord is,

– een verstoord/vernield nest heeft,

– in de late herfst, de winter, of het vroege voorjaar doelloos rondloopt op zoek naar voedsel.

– het een te kleine najaarsegel is,

Kijk op www.zoogdierenvereniging.nl voor egelvriendelijk tuinieren en meer egel-informatie.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.