muzikale kerstverbroedering

Door Nanda van Spijker – Eigenlijk was de vraag van CBS De Wegwijzer aan Muziekvereniging De Broederband om de schoolkerstviering op te luisteren, maar de rollen werden omgedraaid; de leerlingen mochten zelf hun muzikale bijdrage leveren.

“De Broederband had middels het slagwerkproject ‘Recycle your Percussion’ en met eerdere projecten met basisscholen in Nieuwleusen al intensief contact, en zodoende werd er al snel een brug geslagen naar de muzikale bijdrage samen met de kinderen,” vertelt Gerla Struik, namens de Nieuwleusense muziekvereniging. “Na benadering door de Wegwijzer ontstond er een samenwerking dat resulteerde in vier workshops op de vrijdagmiddag. Met leerkrachten van de Wegwijzer en muziekdocenten is het plan handen en voeten gegeven.”

Het project is volgens Struik revolutionair te noemen: Honderdtachtig scholieren, verdeeld in drie verschillende groepen – met of zonder enige muziekervaring – werden in de afgelopen weken klaargestoomd tot waardige muzikanten. “De docenten willen niets liever dan de kinderen enthousiast krijgen. Bij muziek speelt leeftijd en uiterlijk geen rol. Dat maakt het zo leuk.” Bij veel kinderen leeft het duffe imago van de fanfare en op deze ludieke wijze liet de vereniging zien dat muziek maken verre van saai is.

Joël de Groot, één van de betrokken leerkrachten, kijkt terug op een hectische periode. “Het was ontzettend leuk om te doen. Gezamelijk bezig zijn met muziek geeft kinderen een positieve stimulans en mijn bevindingen zijn dan ook zeer positief. Ook de kinderen waren erg enthousiast. De opgave hiervoor was boven verwachting. Er was zelfs een loting nodig vanwege het te grote aanbod aan slagwerkers; er konden slechts vijfentwintig meedoen. Al met al is het een leuk orkest geworden.”

Om de opgedane muziekkennis niet zomaar te laten verdwijnen krijgen de lessen, voor ieder die dat wenst, na de kerstvakantie een vervolg. Onder begeleiding van een Broederbanddocent is het mogelijk om deel te nemen aan naschoolse muziekactiviteiten en volgens zeggen is daar nu al animo voor. Donderdagavond 22 december maakte het schoolorkest zijn debuut. Blazers, drummers en kinderen met hun eigengemaakte ‘sleighbells’ brachten in samenwerking met de Broederband een afwisselend repertoire. Het liedje ‘Little Drummerboy’ werd uitgevoerd door de slagwerkgroep en de blazers vertolkten ‘Er is een Kindeke geboren op Aard’. De sleighbell-groep was verantwoordelijk voor ‘Midden in de Winternacht’.

“Het was leuk om te doen, soms was het oefenen wel zwaar, maar ik heb met veel plezier meegedaan,” vertelt Wouter. Hij was één van de gelukkige leerlingen die achter de drums stond. Tevreden stelt Gerla: “Het was zonder meer super om dit te mogen ervaren, met al die vrolijke gezichten als resultaat, was het de inspanning van de afgelopen weken zeker waard. Met deze mooie ervaring gaan de kinderen goed de Kerstvakantie in. Ik hoop, namens de Broederband, dat we op deze wijze ook andere scholen op een laagdrempelige manier muziek kunnen aanbieden. Of dit nu in workshopverband of als naschoolse activiteit is.” Voor meer informatie Gerla Struik (0529) 485809 of info@broederband.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.