met quilten het liliane fonds steunen

Het huis van de Ommense is bekleed met gequilte kussens, spreien en wandkleden. Duizenden uren werk heeft ze inmiddels in haar quilthobby zitten en ze krijgt er maar geen genoeg van. “Mensen vragen me vaak of ik niet helemaal tureluurs wordt van dat ‘gepruts’, maar ik vind het juist heerlijk. Het geeft me echt rust om op deze manier met mijn handen bezig te zijn. Het is prachtig om te zien hoe het werk groeit in je handen.”

In de afgelopen decennia heeft ze vele werkstukken gemaakt en ook anderen de kunst van het quilten bijgebracht. “Ik verkocht destijds quiltstofjes in mijn naaimodewinkel en vond toen dat ik het eigenlijk zelf ook zou moeten kunnen. Ik ben toen in de leer gegaan bij Stien Flipse in Heino.” Het quilten ziet er volgens Dina moeilijker uit dan het in werkelijkheid is, hoewel er wel heel moeilijke technieken bestaan. “Je moet vooral heel precies werken. Ik vind het leuk om allerlei technieken te kunnen maken en heb ooit eens een oefenkleed gemaakt met allemaal verschillende patroontjes in roomwitte tinten. Deze heeft, dankzij de opgestuurde foto door een kennis, zelfs nog op een tentoonstelling in Deventer gehangen. Ik had mezelf daarvoor nooit durven aanmelden, maar ik toen het kleed er eenmaal hing, vond ik dat toch wel heel leuk.”

Inspiratie doet ze onder andere op via Quiltnieuws, een periodiek magazine boordevol ideeën, patronen, technieken en allerlei activiteiten die worden georganiseerd op quiltgebied. Omdat haar huis op een gegeven moment vol was en ze het Liliane Fonds wilde steunen, verkoopt Dina jaarlijks heel wat werkstukken op allerlei markten in de regio. “Dit jaar heb ik bijvoorbeeld honderdvijfentwintig schorten gemaakt, waarvan ik er inmiddels al honderd heb verkocht. Dat ik de opbrengst aan het Liliane Fonds doneer, is omdat het fonds mij enorm aanspreekt. Het bestaat al heel lang en helpt kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden aan een prothese. Kan je nagaan, voor vijfendertig euro krijgt zo’n kind geholpen een kunstbeentje. Het gaat echt om de kinderen en dat raakt mij. Daar ga ik voor.”

Het kost al met al veel tijd, maar ze doet het graag, ook het staan op markten. “Ja, dat vind ik heel mooi, de verkoop is toch wel iets wat mij ligt. Dat heb ik tenslotte mijn hele leven gedaan”, lacht ze. “Ik heb inmiddels al op vele markten gestaan en wil daar mee doorgaan zo lang het kan. Met het lesgeven ben ik op een gegeven moment wel gestopt, want ik kreeg het zo druk, dat er zelfs een wachtlijst ontstond. Nu heb ik nog een klein groepje dames, waarmee ik eens in de maand voor de gezelligheid mee quilt.”

Op zaterdag 10 december staat Dina met haar zelfgemaakte spullen op de Kerstmarkt bij Welkoop aan de Haven Oost 4 in Ommen. Haar aanbod bestaat uit spreien, kussens, schorten, ovenwanten, pannenlappen, luiertassen en allerlei andere gebruiksvoorwerpen. Tijdens de Kerstmarkt stelt eigenaar Meijerink van de Welkoop, de ruimte belangeloos beschikbaar aan meerdere goede doelen. Niet alleen Dina is aanwezig namens het Liliane Fonds, ook staat Myostis Ommen voor Oekraïne daar met knijpertjes, kruidkoek, arretjescake en snert. Ook zijn houtsnijwerk, kunst en kaarten te koop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.