klussendienst kleine klusjes groot plezier

Door Nanda van Spijker – er, dankzij de klussendienst.”

Een belletje naar de Klussendienst brengt Gerard voor een klusje bij een 90-jarige mevrouw in Ommen. “Ik bel nu voor het derde klusje,” vertelt mevrouw. Ze is zeer content met de service. “De eerste keer hebben ze op mijn verzoek een bankje geolied en later een paar tegels recht gelegd. Het is mooi dat er mensen zijn die dat willen doen. Mij lukt dat allemaal niet meer zo goed.”

Klussendienst Ommen bestaat reeds tien jaar, maar is bij de doelgroep vijfenvijftigplussers – met of zonder beperking – of bij personen die tijdelijk in bijzondere omstandigheden verkeren waardoor ze hulp nodig hebben, nog niet erg bekend, ondervindt Thea van Diepen, coördinator Vrijwilligerssteunpunt Ommen. Ze wil de bekendheid van deze dienst laten vergroten en met de winter in het vooruitzicht is dit het juiste moment. “Iedereen wil graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Er wordt dan vaak een beroep gedaan op familie, vrienden of buren. Maar als je er moeite mee hebt afhankelijk te zijn of dat je mantelzorger het zelf tijdelijk niet kan doen, dan kan de Klussendienst uitkomst bieden,” verklaart van Diepen. Inmiddels heeft de dienst al verscheidene vrijwilligers waarop een beroep wordt gedaan. Vrijwilliger Gerard Jansen klust al zo’n drie jaar voor de klussendienst en dat bevalt hem prima. “Ik ben een actief persoon, ik zit niet graag stil en sta graag voor de ander klaar. Als gepensioneerd elektromonteur help ik zo de medemens met allerhande zaken. En dat voelt goed.”

De Klussendienst is een onderdeel van het Vrijwilligerssteunpunt welke is ondergebracht bij het WMO loket De Spil in Ommen. De WMO heeft als uitgangspunt elkaar zoveel mogelijk te helpen, als vrijwilliger of als mantelzorger. Het vrijwilligerssteunpunt werft en begeleidt daarbij de vrijwilligers. Wanneer iemand de dienst wil inschakelen, dient deze een aanvraag in te dienen bij het steunpunt. Daar wordt gekeken of de aanvraag past binnen de dienstverlening. Als de aanvraag kan worden uitgevoerd, neemt de daarvoor gevraagde vrijwilliger contact op met aanvrager.

Een klus mag hooguit twee á drie uur duren en dient eenmalig te zijn. Te denken valt aan de tuin winterklaar maken, tuinmeubilair schoonmaken en opbergen of het brengen naar de dokter. “Ik ervaar mijn vrijwilligerswerk bij deze dienst als zeer positief. Door de reacties bemerk ik dat de mensen het waarderen,” vertelt Gerard, met deze woorden staat hij op van tafel. Het wordt tijd om de klus te klaren. Heeft u ook een klusje of klust u graag? Meld u zich dan bij het Vrijwilligerssteunpunt Ommen via (0529) 453244 of kijk voor meer informatie op www.vrijwilligerssteunpuntommen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.