Home / archiefcentraal / isala opent ibd centrum

isala opent ibd centrum

Een lange treinreis, bioscoopfilm of naar een feestje is dan niet zo vanzelfsprekend. En dan zijn er ook nog de onzekerheden over voeding, seksualiteit, werk, studie en toekomstplannen. Onderwerpen dus die niet altijd even makkelijk bespreekbaar zijn. Daarom openden de Isala klinieken gisteren het Isala IBD-centrum (Inflammatory Bowel Disease, vrij vertaald chronische darmontsteking). Meer informatie: www.isala.nl/mdl

Het centrum bestaat uit een multidisciplinair team met maag-darm-leverartsen, chirurgen, diëtisten, pathologen en speciale IBD-verpleegkundigen. De IBD- verpleegkundigen zijn een laagdrempelig aanspreekpunt waar patiënten met al hun vragen terecht kunnen tijdens een verpleegkundig spreekuur. Zij kunnen patiënten voorzien van allerlei informatie, helpen met praktische zaken en bieden een luisterend oor. De lijnen met de specialisten zijn kort en de diverse specialismen zijn nauw betrokken bij de behandeling van de patiënt. Er is extra aandacht voor de overdracht van kind- naar volwassenenzorg, omdat deze ziekten zich veelal op jongere leeftijd manifesteren. Doel is om de patiënt te helpen grip te krijgen op zijn ziekte, ermee te leren omgaan in het dagelijks leven en de kwaliteit van leven te vergroten.

Naar verwachting hebben in Nederland ongeveer 55.000 mensen de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Het Isala IBD-centrum behandelt jaarlijks 1.500 patiënten. Patiëntenvereniging CCUVN is voorstander van het inrichten van een IBD-centrum waar patiënten terecht kunnen.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.