inburgeraars vieren sinterklaas

De taalkoppels, bestaande uit een ommenaar en een inburgeraar, hebben tijdens de voorbereidingen voor dit feest veel plezier gehad. Eerst was er de kennismaking met het fenomeen ‘Sinterklaas’. Wie is die man en hoe kan het dat hij al meer dan 400 jaar oud is? Waarom zetten kinderen hun schoen? Smaken pepernoten echt naar peper?

Vervolgens gingen de koppels samen op pad om een cadeau te verzorgen voor een ander koppel. Na de inkopen werd er ook een klein gedichtje geschreven voor bij het cadeau. “Voor ons is dit zo gewoon dat je er niet bij stilstaat dat het woord ‘gedicht’ of ‘rijm’ nog niet bekend is bij de inburgeraar”, zegt coördinator Ingrid van der Velde. “Naast de praktische zaken rondom het sinterklaasfeest komen ook een aantal gebruiken ter sprake tijdens de voorbereiding: onder andere dat je het ontvangen cadeau mag uitpakken in het bijzijn van de gever. In veel landen is dit juist heel onbeleefd.”

Als donderdagavond alle koppels gearriveerd zijn bij Tante Pos liggen er op de feestelijk aangeklede tafels veel cadeaus. Dan wordt er aangeklopt en komt Sinterklaas met zijn Pieten binnen. Er wordt hem een stoel aangeboden en hij vraagt of de groep ook Sinterklaasliedjes kent. Er wordt direct een lied gezongen. De Pieten delen cadeautjes uit aan de koppels en die beginnen met het voorlezen van het gedicht. Daarna mag er uitgepakt worden. De Congoleese Fatuma krijgt voor haar koude voeten een paar dikke pantoffels, Shyma uit Afghanistan krijgt een kalender en veel anderen krijgen zaken die met kokkerellen te maken hebben. Nara uit Zuid-Korea neemt van de gelegenheid gebruik en gaat samen met haar taalcoach Trudi bij de Sint op schoot zitten terwijl ze haar gedicht voorleest.

Na nog een paar liedjes van de groep vertrekken Sinterklaas en de Pieten. Maar niet nadat er een laatste vraag is gesteld door Leyla uit Venezuela: “Sinterklaas, U woont toch in Spanje? Habla usted espanol?” Dan krijgt Sint het toch een beetje warm. Deze dame spreekt wel heel erg goed Spaans. De Pieten redden hem uit de situatie door te zeggen dat ze snel verder moeten. Ze hebben het nog heel druk. Waarschijnlijk heeft Sinterklaas om zijn hoge leeftijd vrijstelling gekregen van de inburgeringcursus in Spanje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.