Home / jij ook? / ik sport jij ook peter lenderink

ik sport jij ook peter lenderink

Dertig minuten per dag bewegen en het liefst nog een paar keer per week intensief. Dat is de minimale norm voor een verhoogde kans op gezond ouder worden. Nu kan dat op alle mogelijke manieren. De één is dagelijks te vinden in de sportschool, de ander wandelt af en toe en weer een ander haalt voldoende beweging uit het poetsen van huis en haard. Vechtdal Centraal is nieuwsgierig: op welke manier beweeg jij?

Op zijn vijfde begon Peter met skeeleren bij STG de Doorloper en deed dat niet onverdienstelijk. Pas vier jaar later zette hij zijn eerste schreden op het ijs en was direct enthousiast. “Ik weet niet of ik er toen ook meteen al goed in was, maar ik vond het wel heel leuk”, vertelt hij. Goed was hij ongetwijfeld, want op zijn twaalfde belandde hij in de baanselectie van het gewest Drenthe. Kort daarna startte hij zijn VWO-opleiding aan de LOOT-school in Groningen, waar de lesroosters van jonge topsporters worden aangepast op hun trainingsschema.

“Iedere ochtend train ik van kwart over acht tot half elf op de ijsbaan in Groningen. Daarna ga ik naar school. Op maandagmiddag heb ik krachttraining en op dinsdagmiddag ga ik fietsen. Op vrijdag heb ik rust of een wedstrijdvoorbereiding en ik rijd iedere zaterdag of zondag een wedstrijd”, vertelt hij. Nu hij druk aan het trainen is voor de Olympische Spelen bestaat zijn leven meer uit schaatsen dan uit school. “Tot vorig jaar dacht ik nog dat school wel te doen was naast schaatsen. Als ik dan een avondje leerde voor een proefwerk, haalde ik wel een goed cijfer. Maar dat lukt dit jaar niet goed. We moeten nu veel werkstukken maken. Dat doe je in groepjes, maar vanwege mijn trainingsschema komt het erop neer dat ik het in mijn eentje moet doen. En we hebben nu zulke grote proefwerken, dat ik het niet meer red met één avondje overkijken. Ik dacht eerst nog dat ik dit jaar wel over zou gaan, maar nu de Olympische Spelen er tussendoor komen, ben ik daar niet zo zeker meer van. Of ik dat jammer vind? Een beetje wel, maar het is natuurlijk wel een geweldige kans om hieraan mee te mogen doen.”

Het is voor het eerst dat er Olympische Winterspelen voor de jeugd worden gehouden. Alleen meedoen is al winnen, want in totaal zijn er hiervoor maar 26 deelnemers geselecteerd, afkomstig van over de hele wereld. Om mee te kunnen doen, moeten kandidaten in elk geval één buitenlandse wedstrijd op hun naam hebben. En dat heeft Peter, want onlangs schaatste hij mooie tijden in Berlijn en classificeerde zich daarmee voor de Olympische Spelen.

Lees ook

Wim Frijling Brouwers’ Dalfsen Open tennistoernooi

DALFSEN – Vanaf afgelopen donderdag tot en met zondag werd bij DLTC Gerner in Dalfsen, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.