het kerstverhaal deel 5

Fennigje liet van schrik de emmer uit de ene hand en het twijgje uit de andere hand vallen. Drie volwassen gezichten werden naar haar toegedraaid en keken haar vragend aan. “Now wat dunkt oe, zul ie dat wel wil’n?” vroeg de boerin. Een beetje rood aanlopend en wat stamelend zei ze: “Hoe mut det dan met de koei’n en ik weet gien iens woar Marije woont.” De boer mengde zich ook in het gesprek. “De koei’n stoat now toch bin’n en de scheper hef zo ok weing wark, ze kunt mooi samen goan dunkt mi’j.” Daar stond ze. Ze kon wel dansen, samen met olde Hendrik naar Marije! Marije, die in het voorjaar getrouwd was met haar Derk en een klein keuterbedrijfje begonnen was.

De volgende morgen vertrokken ze na eerst al het vee verzorgd te hebben. Haar koe kreeg een extra armvol hooi en ze wreef nog een keer liefkozend over de natte neus. Flink ingepakt en met volle tassen begonnen ze hun tocht door de stille witte wereld. De takken van de statige eikenbomen, maar ook de dunne takjes van de berken waren bekleed met een wit waas. Alles was schitterend wit. Op het eerste gedeelte van de tocht herkende Fennigje de omgeving nog, maar daarna vertelde Hendrik waar ze waren. Bij de boerderijen vertelde hij wie er woonden, waar ze familie van waren en bij elke splitsing welke weg naar welk gehucht ging.

Ondertussen verdween het schitterend wit van de takken en werden de bomen gewoon weer bomen. Olde Hendrik liep voorzichtig met een dikke stok door de knerpende sneeuw. Hij zwaaide de dikke knuppel hoog boven zijn hoofd en zei een beetje ondeugend: ”Ie kunter merakels op steun’n maar ok harde klap’n met utdeel’n.” Fennigje hoopte niet dat die knuppel werkelijk voor dat doel zijn werk moest doen. Ze vond het een veel beter idee dat die knuppel een staf was, zoals de herders daarmee op weg waren naar de stal van Bethlehem. Nou ja, herders, één oude herder en een koeienmeisje. Dan waren Marije en Derk samen Jozef en Maria maar hoe kom je dan zo gauw aan een kindeke Jezus?

– wordt vervolgd –