het kerstverhaal deel 4

Zittend op haar krukje en het takje in de hand dacht ze aan een plaat die ze een keer gezien had. Die plaat moest de geboorte van Jezus verbeelden. Hierop stond de kribbe afgebeeld met Maria en Jozef, Maria met één hand zorgzaam om het kind. Zouden mensen in de hemel er zo uitzien? Met van die vreemde, lange kleren, heel deftig? Zou haar vader er nu ook zo uitzien? En zijn been? Och, dat been kon je toch niet zien door die kleren en moeder leek dan vast op Maria, maar er moesten dan wel veel meer kribbetjes staan. Volgens Marije waren er tussen haar en Fennigje wel meer dan een handvol broertjes en zusjes geweest. Die hadden in de hemel allemaal hun eigen kribbetje. Een broertje zou leuk geweest zijn. Of toch niet, als hij net zo vervelend was als de buurjongen met zijn koeien.

Pets! Bijna onbewust had ze in haar overpeinzingen met een korte tik de voordringende koe even laten schrikken. De bak was toch bijna leeg. Met de emmer aan de hand liep ze naar buiten. Toen ze de achterdeur opendrukte met haar schouder, stond er opeens een grote, donkere man voor haar neus. Ze schrok, maar toen ze wat beter keek, herkende ze hem. Het was de armenjager uit Ommen.

Nieuwsgierig liep ze over de deel mee naar voren, waar de boer en de vrouw bij het vuur zaten. De boer wilde haar weer naar achteren sturen, “ie hebt der nog mar iene wettert.” Hij had haar dus wel in de gaten gehouden. De armenjager hield haar tegen. Er was veel onguur volk aan de weg en als je op reis ging of afgelegen woonde, moest je daar extra op bedacht zijn. Waarom hij dat hier vertelde, bleek uit het vervolg van zijn verhaal. De timmerman uit Ommen had werk gehad bij een boer in de buurt waar Marije nu woonde. Marije liet via de timmerman vragen of Fennigje een poosje zou kunnen komen? Ze had een verrassing voor haar. Het leek de armenjager een beter idee om die vraag tezamen met zijn waarschuwing zelf over te brengen.

– wordt vervolgd –