het kerstverhaal deel 2

kon lopen. Haar grote zus, Marije, had al die jaren voor haar gezorgd, tot twee jaar geleden, toen haar vader van de hoog opgeladen hooiwagen viel.

Op een ladder hadden ze hem het huis ingedragen. Het ene been was heel vreemd verdraaid. Vanaf de plek waar hij gevallen was tot aan de bedstee hadden druppels bloed op de grond gelegen. Ze zag hem nog zo liggen in de bedstee, zitten kon hij niet meer. Hij was heel bleek, terwijl de chirurgijn met een dik rood hoofd en handenwringend voor de bedstee stond te wippen. De chirurgijn was er al tegen de avond maar schrok zichtbaar toen hij het beddengoed optilde om naar het gekwetste been te kijken. Na enig overleg met de buren werd besloten dat hij de volgende dag terug zou komen. Met het juiste gereedschap en zijn assistent, dat was zijn broer, konden ze de ongelukkige wel helpen. Voor de rest had hij een stevige tafel nodig waar de patiënt op kon liggen en nog belangrijker enkele flinke kerels, want het werd een amputatie.

De buren hadden haar weggehouden bij haar vader, maar ze hadden het enge woord zo vaak half fluisterend gebruikt en daarbij zo verdrietig naar haar gekeken, dat ze dat woord nooit meer van haar leven zou vergeten. De chirurgijn draaide zo goed en kwaad het ging wat lappen om het bloedende been. Hij deed dit vooral op aandringen van enkele buurvrouwen. Zodoende werd het beddengoed minder vies en hoefde Marije er niet zo op te boenen. “Det kind kreg het ok nog meulijk genog”, knikten ze vol medeleven richting Marije. Ondanks de laudanum die vader moest drinken van de chirurgijn had hij de hele nacht liggen woelen en roepen: ”Fennigje, Marije?” Terwijl Marije toch naast de bedstee zat en met een natte doek zijn warme hoofd verkoelde.

– wordt vervolgd –

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.