het glazen huis in lemele

Door Erna Ekkelkamp – geld in te zamelen voor de actie ‘Help een moeder, red een gezin’.

Ieder jaar zetten radio 3FM en het Rode Kruis zich in om met 3FM’s Serious Request een zogenaamde ‘stille ramp’ op de kaart te zetten. Dit jaar wordt aandacht gevraagd voor moeders die vechten tegen de gevolgen van oorlog. Veel vrouwen in oorlogsgebied verliezen hun mannen en zonen en blijven alleen achter. Ze moeten dan in hun eentje hun gezin draaiende houden en lopen ook nog eens het gevaar slachtoffer te worden van seksueel geweld. Tijdens Serious Request wordt hieraan niet alleen aandacht geschonken, maar ook geld voor ingezameld. “Als je geen 3FM-luisteraar bent, krijg je het misschien niet zo goed mee, maar ik vind die jaarlijkse acties voor wat minder bekende doelen heel goed”, zegt René. “Toen wij dit jaar een wagen moesten maken voor het Lemels Feest kwam iemand op het idee om het Glazen Huis na te maken. Dat vonden wij als Bargkiekers (buurtvereniging) een heel goed idee. Met gekregen glas en kozijnen knutselden we een glazen huis in elkaar en dat zag er zo leuk uit, dat we besloten om hem na het feest niet af te breken, maar te bewaren en er echt een keer wat mee te doen.”

Na overleg met de rest van de straat, werd besloten om tijdens de landelijke Serious Request een eigen actie te houden en drie avonden met het glazen huis op pad te gaan. Samen met zijn buurman, dochter Leah en diens vriendin Mariëlle neemt René hierin het voortouw. “We willen op 21 december in Lemelerveld gaan staan, op 22 december in Lemele en op 23 december in Ommen om zoveel mogelijk geld op te halen. Dat gaan we dan op 24 december persoonlijk brengen naar Leiden, waar het echte glazen huis dit jaar staat opgesteld”, vertelt Leah. De rol van DJ’s zal worden vervuld door de jeugd uit Lemele. “Tijdens de optocht speelde ik Chiel Beelen en mijn buurman Chris Ekdom. Mijn buurman wilde nu niet weer optreden als DJ, dus dan doe ik het ook niet”, zegt René een tikje spijtig. “We laten de uitvoering helemaal over aan de jeugd, maar we zijn er natuurlijk wel bij om te zorgen dat alles goed verloopt.”

Het plan is nog pril en er moet nog veel geregeld worden, maar zo te horen wordt het een flink spektakel. “We hebben een goede geluidsinstallatie op de wagen en willen zoveel mogelijk verzoekplaatjes draaien”, vertelt Mariëlle. “We gaan daarvoor heel veel muziek downloaden en hopen op een internetverbinding, zodat we, als we een liedje niet zelf hebben, dat kunnen opzoeken op YouTube. Die muziek moet afgewisseld worden door bandjes uit de regio, zodat we een mooi gevarieerd programma kunnen bieden, dat veel mensen trekt.”

Rondom de wagen komen kraampjes waar goede doelen zich kunnen presenteren en waar koffie, thee en chocolademelk wordt verkocht. De opbrengst hiervoor is vanzelfsprekend ook voor het goede doel. René streeft ernaar om minimaal 1000 euro bij elkaar te krijgen voor de moeders in oorlogsgebieden, maar hoopt op meer. “De komende weken nemen we contact op met de verschillende ondernemersverenigingen in Lemelerveld en Ommen om te proberen om ook op die manier een bedrag bij elkaar te krijgen. De rest hopen we in te zamelen tijdens onze optredens”, zegt hij. “Het hoeven echt geen grote bedragen te zijn, ieder tientje is welkom.” Bandjes die een bijdrage willen leveren kunnen zich aanmelden via rareleja@home.nl. De actie uit Lemele staat ook op de officiële Serious Requestsite http://www.kominactie.nl/het_glazen_huis_lemele.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.