families mulert en van nassau gelinkt

tot en met de 20e eeuw kan men vele verbanden tussen (adellijke) families en bloedbanden traceren.

Spaarbankboekjes, huwelijksannonces, hypotheekbescheiden, en bijvoorbeeld een akte van verkoop door Hessel Mulert de jonge aan Geert Luytkens en diens vrouw Geertruid van een jaarlijkse rente uit de hof te Nijenhuis, buurschap Vilsteren, schoutambt Ommen in 1491, werden in het archief teruggevonden door archeologen van het Historisch Centrum Overijssel (HCO). De hele inventarislijst behelst 142 stukken.

Het was een stevige kluif voor het HCO om alles in kaart te brengen. “Er zat ordening van het archief, toen het ter veiling werd aangeboden”, aldus een HCO-medewerker. “Waarschijnlijk heeft degene die afstand wilde doen van dit archief, de kasten of laden, waarin het geborgen was, ongezien geleegd. De materiële toestand is, behoudens enige uitzonderingen, redelijk goed.” Na de inventarisatie zijn de stukken zorgvuldig verpakt in zuurvrije omslagen en dozen en met een totale omvang van 0,75 strekkende meter.”

Naar wie de laatste eeuwen de eigenaren van het archief zijn geweest, kunnen we volgens het HCO enkel gissen. “De herkomst van het archief laat zich na de inventarisatie enigszins reconstrueren. De jongste stukken blijken afkomstig van het nageslacht van mevrouw Louise Margaretha Mulert, de vrouw van Willem Daniël Jozef van der Feltz. Gezien aan de stukken, bleek dat binnen de familie Mulert redelijk veel aandacht was voor de geschiedenis van de eigen familie en het verzamelen van genealogische gegevens. De enkele ‘oude’ archiefstukken betreffende de familie Mulert lijken daarom eerder verzameld, dan dat ze deel hebben uitgemaakt van een eigen – ooit groter – familiearchief. Dat zelfde beeld komt naar voren bij het doornemen van de inventaris van het bij het Historisch Centrum Overijssel aanwezige familiearchief Van Omphal Mulert.”

De leden van de F.E. Baron Mulertstichting zijn bijzonder verheugd te zijn met de aankoop die namens hen werd gedaan door Jan Lukas en Tjeerd de Leeuw. “Het is echt prachtig dat we het Mulertarchief in het bezit hebben kunnen krijgen en dat het nu voor iedereen in te zien is bij het HCO”, zegt Berend van de Beek. “Er zitten diverse documenten bij waar genealogen en geschiedkundigen hun hart aan kunnen ophalen. En dat was precies het doel van de koop: zoveel mogelijk historisch materiaal voor Ommen behouden.”

Ook Roos ter Beek-Aalders is enthousiast. “Het archief zat in een oude met tape aan elkaar geplakte verhuisdoos, van de buitenkant leek het niet veel. Maar gelukkig hebben Lukas en De Leeuw, die ons ook wezen op de veiling van het archief in 2010, het van tevoren kort kunnen doorkijken. Zij hebben ons aangeraden het toch vooral te kopen, omdat het voor Ommen een waardevolle aanvulling op de geschiedschrijving kon betekenen”, vertelt ze. “Om het goed te laten inventariseren, te conserveren hebben we contact gezocht met het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. Het archief is daar doorgeplozen en geïnventariseerd, daar hebben we nu dus de lijsten van ontvangen. Als je die lijsten doorneemt en op chronologische volgorde plaatst kun je er al veel conclusies uit trekken. Het biedt historische verenigingen vast inspiratie om er mooie verhalen over te schrijven.” Kijk op vechtdalcentraal.nl naar de inventarislijst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.