een passie voor verzamelen

Harm Krale: ‘De geraniums groeien voorlopig nog wel zonder ons’

Erna Ekkelkamp

Zorgvuldig voorziet Harm Krale een balpen van een laagje montagekit en plakt hem goed vast in het daarvoor bestemde pennenrek. “Zo, die zit”, zegt hij. Onder de veranda achter hun woning aan het Westeinde in Nieuwleusen, hangen honderden balpennen keurig in rijen op handgemaakte witte borden. “Ik heb er ruim 2200”, vertelt hij trots. “In het begin bewaarde ik ze in een doosje, maar het werden er steeds meer. En als ik ze bekijken wilde, moest ik ze eerst allemaal uit de doos halen en later weer opruimen. Dat vond ik veel te lastig. Dus heb ik deze borden gemaakt”, wijst hij.

Ieder bord is voorzien van een aantal smalle latjes, met daarin een lange rij gaatjes. Iedere pen wordt zorgvuldig vastgeplakt in een gaatje en extra ondersteund door een nylondraad die ervoor langs is gespannen. Waarom hij er ooit mee begonnen is, weet de 83-jarige Nieuwleusenaar niet meer precies. “Ik ontmoette ooit eens iemand die pennen verzamelde en vond het er heel leuk uitzien. Een mooie variatie van allerlei kleuren en modellen. Ik ben ze toen zelf ook gaan sparen en naarmate ik er langer mee bezig ben, sparen er ook steeds meer mensen voor mij. Zo gooit een buschauffeur uit Staphorst hier regelmatig een zakje pennen door de brievenbus en krijg ik er ook weleens wat van de buurman of andere mensen”, verklaart hij.

Niet alle pennen belanden meteen op het bord. Want met de mooiste wil Fransien eerst graag een poosje schrijven. Als ze op zijn, gaan ze naar buiten. Wie via de veranda de keuken binnenkomt ziet daar direct de tweede verzameling: een hele rij porseleinen thee- en koffiepotten met allerlei bloemenmotieven. “Dat is eigenlijk niet echt een verzameling”, vindt Fransien. “Het zijn alle potten die ik in de loop van mijn leven gebruikt heb. Ik vind het jammer om ze weg te gooien en het staat eigenlijk wel leuk.” In de voorkamer is het hoekkastje met spiegelwanden een echte blikvanger. Deze is geheel gevuld met glazen miniatuurtjes. Ook een hobby van Fransien. “Ik spaar ze al jaren. Eerst stonden ze altijd gewoon op de tafel of in de vensterbank, maar met schoonmaken sneuvelde er nog weleens eentje. Dat vond ik jammer. Dus toen Harm en ik dit kastje een keer ergens tegenkwamen, hebben we het direct gekocht. De verzameling staat nu mooi stofvrij en veilig.”

Bovenop de gordijnrails en op groot een plateau in het trapgat staan tientallen modelvliegtuigjes. Die maakt Harm al zo lang hij zich kan herinneren. “Als kind maakte ik ze van hout. Ik had een boek met vliegtuigplaatjes. Daar maakte ik zelf bouwtekeningen van en dan maakte ik ze van hout. Helaas zijn die modellen in de loop der jaren verloren gegaan. Tegenwoordig is het allemaal plastic. Kijk”, wijst hij. “Een bommenwerper, daar heb ik heel wat keren in gevlogen toen ik in Indonesië was. Daar werkte ik in de technische dienst bij de luchtmacht en ging steevast mee de lucht in als de vliegtuigen getest werden na een onderhoudsbeurt.”

Wie het huis vervolgens via de voordeur verlaat, kan zich nog even vergapen aan de plafondhoge medaillekast, boordevol fietsmedailles. “Of ik een bekend wielrenner was in mijn tijd? Haha, nee hoor. Deze medailles heb ik allemaal bij elkaar gefietst tijdens allerlei toertochten. Overal deden Fransien en ik aan mee. Vanwege gezondheidsredenen gaat dat nu niet meer. Maar we vervelen ons niet hoor en we zitten nog lang niet achter de geraniums. Die groeien voorlopig nog wel even zonder ons.” Wie balpennen over heeft of eens een kijkje wil nemen bij de familie Krale is van harte welkom. (0529) 481883.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.