Home / archiefcentraal / douwe bron erelid handelsvereniging ommen

douwe bron erelid handelsvereniging ommen

Douwe Bron: “Officieel ben ik erelid, maar manusje van alles is een betere bewoording”

Vrijwilligers maken het verschil. Zij zijn de olie in de motor van de samenleving, waarvoor zij zich belangeloos inzetten. Om deze groep mensen in het zonnetje te zetten, heeft het Vrijwilligerssteunpunt Ommen de Vrijwilliger van de maand in het leven geroepen. Vrijwilliger van de maand december 2011 is Douwe Bron, erelid en duizendpoot bij de Handelsvereniging Ommen (HVO).

Douwe Bron is een Ommenaar die ongemerkt veel betekent voor de stad. Als erelid van de HVO was hij de laatste weken weer actief bezig met het ‘kerstklaar’ maken van de winkelstraten. In samenwerking met de Ommer winkeliers zorgde Douwe er ook dit jaar weer voor dat de kerstbomen er goed bij staan en dat het centrum is voorzien van sfeervolle kerstverlichting. Ook nam hij onlangs het voortouw om de geluidsinstallatie in het centrum te herstellen, zodat er in november op verschillende plekken rondom de winkels sinterklaas liederen te horen waren. Maar hij doet meer dan alleen het neerzetten van een gezellige Sint- en kerstsfeer.

Woonachtig in het centrum houdt de gepensioneerde ondernemer zichzelf goed op de hoogte van alles wat er reilt en zeilt. “Ik kijk elke dag wel bij een aantal winkels en horecagelegenheden om de hoek. Hierdoor weet ik goed wat er leeft onder de ondernemers”, zegt hij. “Ik kijk ook altijd met een kritisch oog naar hoe het centrum erbij staat. Zodra ik merk dat er iets kapot is of verbeterd kan worden, laat ik dat weten aan de personen die hier iets aan kunnen doen. Vaak komt het erop neer dat het dan ikzelf ben die ervoor zorgt dat het één en ander er weer naar behoren functioneert”, lacht hij.

Douwe is al vele jaren betrokken bij de kerstmarkt en weet zich nog goed te herinneren dat er in de loop der jaren mooie initiatieven zijn geweest. Zo hebben er ooit sneeuwblazers gestaan om een nog betere winterse sfeer te creëren, waren er midwinterhoornblazers en lag er zelfs ooit een ijsbaan. “Overal hangt een prijskaartje aan. Daarom is de kerstmarkt het ene jaar meer geslaagd is dan het andere jaar”, vindt hij. Desondanks blijft Douwe zich ieder jaar weer volop inzetten. Hij enthousiasmeert de betrokken partijen en zorgt er zo voor dat alle bezoekers en ook hijzelf, met veel plezier over de kerstmarkt kunnen rondlopen. “Voor mij is de kerstmarkt pas geslaagd als alles goed is verlopen. Van tevoren ben ik er druk mee, maar op de dag zelf geniet ik ervan en maak ik een praatje met deze en gene. Maar ook tijdens de markt kijk ik met een kritisch oog naar alles.”

Het mooiste van zijn ‘werk’ vindt hij het contact met anderen. “Ik vind het gezellig om samen met de Ommer winkeliers en andere vrijwilligers bezig te zijn dingen te organiseren. Ik ben gepensioneerd maar ik kan niet thuis zitten niks doen. Ik ben jaren actief geweest met van alles en nog wat en ik kan ook nog eens moeilijk ‘nee’ zeggen. Zo nu en dan zijn er echter wel dingen bij die ik minder leuk vind, maar ermee stoppen doe ik nog lang niet. Ik voel me verantwoordelijk voor Ommen en ik zou het missen als ik mij niet meer inzet. Daarnaast heb ik ook geen geraniums, daar kan ik dus moeilijk achter gaan zitten.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.