column wethouder scheele uit de kunst

Kerst is een feest van verwachting en hoop. Het is het feest van het licht. Ommen liet zaterdag op de kerstmarkt weer eens zien hoe bijzonder Ommen dit thema weet neer te zetten.

Onze Handelsvereniging had een mooi initiatief: laten we de binnenstad eens verfraaien met mooie panelen. De basisscholen werden uitgedaagd om daar iets moois van te maken. De middenstand zorgde vervolgens voor een feestelijke omlijsting met een heuse proeverij. Dat lekkers is natuurlijk prima, maar het oog wil ook wat! Het resultaat was boven verwachting.

Maar liefst negen scholen hadden zich ingespannen. De Kardoen tekende een vrolijk sneeuwlandschap, al moest je oppassen voor de loslopende ijsbeer. Het Kompas riep een echte kerstsfeer op met een paneel in zwart/wit en zilver en kerstliederen. De Julianaschool had een kleurrijk paneel gemaakt met ballen, waarin -als je er goed naar keek- je kindergezichten zag. De Bernardus had een mooi Ommer paneel gemaakt met een reuze kerstboom. Ook de Guido de Brès had een heel herkenbaar en fraai Ommer sneeuwlandschap gemaakt. Het Palet voegde daar nog eens een paar grote kerstkaarten aan toe. Ommerkanaal toonde ons een fraai zicht op de bevroren Vecht, al moeten we wel oppassen voor het wak! De Triangel uit Witharen wenste ons vrede op aarde op muzieknoten. En tenslotte had de Dennenkamp de goede wensen op sneeuwballen gezet. Je werd als het ware door de sneeuwballen gooiende kinderen geraakt, geraakt door een boodschap!

De jury had het er moeilijk mee. Indachtig de landschappen was er bergen werk verzet; het was uit de kunst. Eigenlijk waren daarmee alle deelnemers winnaar. De kinderen laten zien dat kunst niet iets ingewikkeld is, of iets alleen voor kunstenaars. Kunst zit in je zelf. Al zijn we natuurlijk blij met kunstenaars in Ommen die mensen zoals u en ik, en vooral de kinderen inspireren om kunst te maken en te tonen. Met enige moeite wezen we een winnaar aan: De Dennenkamp, gefeliciteerd!

Uit de kunst: fraaie panelen en de kerstboodschap waar het om gaat. Vrede op aarde, in mensen een welbehagen. Met die mooie gedachte wens ik u allen een gezegend kerstfeest toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.