Home / archiefcentraal / column uit de versukkeling

column uit de versukkeling

Conclusie: de versukkeling van het overheidsapparaat is de belangrijkste oorzaak. Het is vrijwel uitgesloten dat belangrijke projecten slagvaardig tot stand komen en effectief uitgevoerd worden. Want de overheid is in de loop der tijd heer en meester over de samenleving geworden. Er zijn heel veel onafhankelijk van elkaar dirigerende en beslissende bestuurslagen. Wethouders, gedeputeerden, ministers en zelfstandige instituten functioneren vaak ongecoördineerd.

Dat heet ook wel: bestuurlijke drukte of spaghetti. Er zijn vrijwel geen belangrijke kwesties waarover niet twee of meer instanties gaan. Dat is ook de reden waarom bijna nooit iemand schuldig is als er een kanjer van een fout is gemaakt!

De overheid tracht de verwarring te beteugelen door regels op te stellen. Zelfs voor ambtenaren is het onoverzichtelijk geworden. Bij minder regels loopt er weliswaar af en toe iets mis. Telkens als iets niet goed is gegaan is de praktijk dat de overheid juist nog meer regels maakt!

Die versukkeling is ook veroorzaakt door onvoldoende geschooldheid en deskundigheid van bestuurders. Ze moeten zowel politiek bedrijven als besturen en daarbij soms ook nog managen. Scheiding van die drie activiteiten is noodzakelijk omdat de ene activiteit de andere moet aansturen en controleren. Als die drie verschillende werkzaamheden in 1 persoon zijn verenigd, moet die persoon zichzelf aansturen en controleren!

Om de bureaucratie te verminderen zullen ambtenaren moeten meewerken aan een beter functionerende overheid. Een overheid die is afgestemd op de kansen en eisen van de samenleving in de 21e eeuw. En mocht dat niet lukken, dan moeten zij door goed opgeleide jongeren, die niet belast zijn met het verleden, worden vervangen. Een ambtenaar moet zich ontwikkelen tot kenniswerker en adviseur. Hij kan dan min of meer zelfstandig opereren in een netwerk van politici, publieke en maatschappelijke organisaties, ondernemers en inwoners. Nieuwleusen Synergie is een sprekend voorbeeld van hoe het ook kan. Nee, zelfs moet!

De virtuele wereld blijft zich, als het ware onafhankelijk van de rest van de georganiseerde wereld, razendsnel ontwikkelen. Zo ontstaat er een alternatieve wereldorde, die grenzeloos, zonder beperkingen, een veel efficienter en democratischer systeem neerzet. Iedereen met een internetaansluiting kan meedoen met de kennissamenleving, ongeacht onder welke democratie of zelfs dictatuur je gebukt gaat!

Niet meedoen is geen optie meer. Zelfs mijn moeder van 82 jaar is aangesloten op internet en benut steeds gretiger haar Ipad voor contact met de hele wereld. Cloudtechnologie (alles uit de lucht plukken) zal veel bestaande structuren doen veranderen. Anders besturen, organiseren en verkopen, andere partnerschappen.

Als je de tijdgeest goed begrijpt dan zijn er nog hele grote uitdagingen en kansen te verzilveren. Zeker als je in dienst bent van de overheid!

Arno van Dijk

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.