bumperklever niet remmen even omrijden

Het ging de afgelopen jaren diverse keren mis op de provinciale wegen. Kettingbotsing. De oorzaak laat zich veelal raden. Bumperkleven. Het is dan ook één van de grootste ergernissen van automobilisten. Maar wat kun je er aan doen als je zo’n klever achter je hebt? De politie heeft de oplossing. “Defensief rijden en zoek een parkeerplaats of zijstraat op.”

Wanneer je een bumperklever achter je hebt is de eerste reactie vaak even op de rem trappen. “Niet doen”, zegt Gerard Sutman, verkeersdeskundige van de politie IJsselland. “De gevolgen daarvan kunnen, ook voor jezelf, dramatisch zijn. Bovendien moet je voorkomen dat de bumperklever dit gaat beantwoorden met agressief gedrag.”

Wat je dan wel moet doen? “Zorg er voor dat je als bestuurder meer vrije ruimte houdt aan de voorkant, zodat je zelf niet in een situatie terecht komt dat je hard moet remmen. Verder kun je voor jezelf het gevaar opheffen door op de snelweg naar bijvoorbeeld de rechter rijstrook te gaan. Op een andere weg, bijvoorbeeld een provinciale, kun je even een parkeerplaats of een zijweg op- of inrijden.”

Iedereen kent de zogenaamde ‘2 seconden regel’. Neem een stilstaand punt voor je in gedachten en tel vanaf het moment dat de auto voor je dit punt passeert tot je er zelf voorbij komt. Is dit twee seconden, dan hou je een goede afstand. Volgens Gerard Sutman is dit een prima maatstaaf. Maar er moet ook rekening gehouden worden met de remweg. “Daarbij moet de reactietijd die aan de remweg vooraf gaat nog opgeteld worden. Traag of sneller reageren, daarbij moet al gauw rekening gehouden worden met 1 à 2 seconden reactietijd, heeft grote invloed op de totale stopafstand. Daarnaast is snelheid uiteraard van grote invloed op die stopafstand. Bij een snelheid van 120 kilometer per uur leg je in een reactietijd van twee seconden een veel grotere afstand af dan bij een snelheid van bijvoorbeeld 50 kilometer per uur. Ook vergroot een hogere snelheid de remweg aanzienlijk. De weersomstandigheden en de technische staat van het voertuig zijn ook van invloed op de maximaal haalbare remvertraging.”

Boetes

De politie treedt streng op tegen bumperkleven. De boetes zijn dan ook niet mals. “Het laagste boetebedrag is al 240 euro. Over het algemeen kun je stellen dat door de ernst van de gedraging en de grote risico’s die daaraan zijn verbonden de geconstateerde overtreding wordt voorgedragen aan de officier van justitie. In veel gevallen volgt daaruit een eis voor een (voorwaardelijke) ontzegging van de rijbevoegdheid. En bij grove overtreding van de norm kan zelf het rijbewijs direct worden ingevorderd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.