aan tafel met grote groepen

Han Wilmink: ‘Ik ben een groot voorstander van vers. Het is lekkerder en gezonder dan prefab uit een zakje’

Door Erna Ekkelkamp – hten maar ook van kokkerellende Ommenaren.

Het boekje, met de titel ‘Aan tafel’, schreef Wilmink niet op eigen titel, maar op verzoek van de landelijke werkgroep Missionair Werk & Kerkgroei van de PKN. Deze werkgroep ontwikkelt nieuwe methodes en materialen om mensen kennis te laten maken met de kerk, en kerkgangers op het idee te brengen om op andere manieren samen te komen. De vraag werd niet aan dovemans oren gesteld, want Wilmink is er allang achter: samen eten verbindt en brengt mensen op ontspannen wijze met elkaar in gesprek. “Ik promoot dit al jaren en inmiddels is mijn eerste boek ‘Bijbels Culinair’ echt een standaardwerk geworden”, zegt de dominee. “Aanvankelijk was het vooral bij de Alphagroepen een gebruik om samen te eten, tegenwoordig wordt dat ook steeds vaker gedaan door cathechesatie- of bijbelstudiegroepen.”

Ook in de informatiemap van de werkgroep Missionair Werk & Kerkgroei wordt het samen koken en eten genoemd als een van de modellen om een gastvrije en bezielende gemeente te kunnen zijn. “Daarin verwijzen ze naar mij en naar mijn boek, dus kreeg ik steeds vaker telefoontjes van mensen die mij vroegen welke gerechten ze dan moesten koken en of ik dat niet kon komen doen. Dat zag ik natuurlijk niet zitten, want dat is niet te combineren met mijn werk in Ommen. Dus toen ze mij vroegen om een handzaam boekje te maken met heerlijke recepten voor grote groepen, hoefde ik daar geen tweemaal over na te denken.”

Het schrijven van recepten gaat Wilmink gemakkelijk af. Hij heeft een goed smaakgeheugen en combineert de gerechten allemaal in zijn hoofd. De meeste probeert hij van tevoren uit, maar er zijn recepten bij die hij nog nooit zelf heeft gekookt, maar waarvan hij zeker weet dat ze heerlijk zullen smaken. “Ik kan ’s nachts echt wakker worden en opeens bedenken dat er teveel van dit of dat in een bepaald recept zit. Dan pas ik dat direct aan. Als ik een bepaalde smaak wil krijgen weet ik precies hoeveel van dit of van dat er door moet. Het kost me dus niet heel veel moeite.”

De recepten in het boekje zijn geïnspireerd op personen en gerechten uit de Bijbel en door maaltijden die Wilmink ooit at in kloosters of tijdens andere bijeenkomsten. Belangrijkste kenmerk van de recepten in dit boekje is dat de hoeveelheid is afgestemd op groepen van 20 personen en dat de ingrediënten bij wijze van spreken in de supermarkt op de hoek te verkrijgen zijn. “De ingrediënten uit mijn andere kookboek zijn vaak alleen te koop in buitenlandse toko’s. Die heb je niet in ieder dorp, dus dat is niet praktisch. De recepten in dit boek zijn vrij eenvoudig, maar wel smakelijk. Er staan hele simpele dingen in zoals bijvoorbeeld nasi, maar dan niet klaargemaakt met pakjes en zakjes, maar met verse kruiden. Dat smaakt totaal anders dan prefab. Ik ben echt een groot voorstander van vers. Zeker met de recepten uit dit boekje is dat heel goed te doen, zonder dat je eerst meerdere winkels langs moet.”

Toen de recepten en de bijbehorende verhalen klaar waren, moesten er foto’s worden gemaakt. Hiervoor vroeg Wilmink de plaatselijke fotograaf Henk Gaasbeek en een aantal Ommenaren waarvan hij wist dat ze van koken en lekker eten houden. Zo staat Wim Westerhuis al roerend in een koekenpan op de kiek. “Voor mij een heel natuurlijke plek, zo achter het fornuis’, zegt hij. “Ik kook graag en probeer ook regelmatig aparte recepten uit. Het maakt mij niet uit voor hoeveel mensen, ik heb ook weleens voor 200 man nasi gewokt en dat smaakte prima.” Andre Barf, op de foto snuivend aan verse kruiden, kan dat beamen. Hij eet regelmatig bij de familie Westerhuis. “Maar zij ook bij ons, want ook ik mag graag in de keuken staan. Ik heb ook ooit een workshop Bijbels Culinair gedaan, dus ik ben een klein beetje bekend met de gerechten in dit boekje.”

Laurent van der Tol staat visbakkend in het boekje. Een beetje bezijden de waarheid, want heel vaak staat hij niet in de keuken. “Ik vind koken wel heel erg leuk, maar het ontbreekt me aan tijd. Toch werkte ik graag mee aan dit boekje, want behalve dat het lekkere recepten zijn, is het ook een mooie manier om mensen die niet gelovig zijn op een lichtvoetige manier kennis te laten maken met het geloof. Ik heb het boekje zelf al een paar keer aan iemand cadeau gedaan.” Het boekje is alleen te koop in de gereformeerde kerk aan de Bouwstraat in Ommen en via de website www.pkn.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.