Home / archiefcentraal / wisseling carnavalsbestuur de piepenplassers

wisseling carnavalsbestuur de piepenplassers

Door Erna Ekkelkamp – Op de 11e van de 11e van het 11e jaar gaf Marthijn Langenkamp, na precies 11 jaar bestuurslid en voorzitter te zijn geweest van de Vilsterse Carnavalsvereniging De Piepenplassers, de bestuurshamer door aan zijn opvolger Johnny Hendriks. Behalve die hamer, krijgt de oud-Prins ook een flinke stapel draaiboeken en computerbestanden waarop het hele feest tot in de puntjes staat uitgewerkt.

Organiseren en documenteren is een passie van Langenkamp, die zelf zijn carrière als Piepenplasvoorzitter startte met niet meer dan een half A-viertje vol informatie. Daarnaast besteedde hij gedurende zijn voorzitterschap veel aandacht aan de professionalisering van het carnaval in Vilsteren. “Carnaval in Vilsteren wordt de laatste jaren steeds drukker bezocht. Toch is dat nooit onze insteek geweest. We wilden niet meer mensen, maar wel meer kwaliteit. En daardoor kwamen er meer mensen. Natuurlijk zijn die van harte welkom, maar eigenlijk vieren we het liefst carnaval met Vilsternaren en met bekenden van Vilsteren. Dat zijn de mensen uit de naaste omgeving zoals Ommen, Dalfsen, Lemelerveld en Heino. En verder natuurlijk vrienden, bekenden en collega’s van alle Vilsternaren.”

Toen Langenkamp aantrad als voorzitter, begon hij met het instellen van verschillende commissies, die ieder een eigen onderdeel van het feest voor hun rekening nemen. “Ieder bestuurslid zit in een aantal commissies en zoekt een aantal vrijwilligers om hem daarbij te helpen. Iedere commissie heeft precies op papier staan wat er gedaan moet worden en in de loop der jaren zijn die draaiboeken steeds strakker geworden”, vertelt hij en start zijn computer. “Er zijn inmiddels zo’n 400 taken te verdelen. Iedere commissieleider heeft een aantal van die taken op zijn naam staan en de taken worden bijgewerkt op de computer in een apart programma waarop we allemaal kunnen inloggen. We werken met statussen en kunnen zo elkaar precies volgen. Wanneer er iemand uitvalt door ziekte kunnen we het op deze manier heel snel en gemakkelijk overnemen.”

Ondanks het vele werk dat jaarlijks verricht moet worden, is er een ledenstop bij de vereniging. Er is plek voor slechts 50 leden, niet meer en niet minder. Ook een bewuste keuze. “Om het geld hoeven we het niet te doen, want de contributie bedraagt maar 2,50 euro per jaar. We houden de vereniging bewust zo klein omdat iedereen elkaar dan kent en je op die manier de drive om je in te zetten hoog houdt. Waar we dan onze inkomsten vandaan halen?’ In principe komen die uit de drankjes en de entree van de tentfeesten. Die opbrengst is gelukkig ieder jaar voldoende om een knalfeest te kunnen houden.”

Hoewel de tentfeesten met gemiddeld 1000 man per keer op de vrijdag, zaterdag en zondag de financiële drager zijn van het carnaval, blijft de traditionele optocht op zondagmiddag volgens Langenkamp dé trekker van het feest. “Ieder jaar worden de optochten langer en de wagens groter en ieder jaar trekken we meer publiek. Ook mensen die van huis uit niets met carnaval hebben, komen graag de optocht even bekijken.”

Voor Langenkamp en zijn opvolger Hendriks is carnaval het hoogtepunt van het jaar. “Je bent maanden bezig met de voorbereidingen. Alleen al de vergaderingen zag ik altijd als een avondje uit. Tot een uur of twaalf vergaderen we serieus en daarna lekker samen brainstormen over manieren om het feest nog mooier te maken, vaak tot een uur of vijf, zes in de morgen. Ik zeg weleens dat, als het winstgevend zou zijn, ik graag een carnavalsvereniging als eigen bedrijf zou willen hebben. Ik vind het super om zoiets te organiseren met een stel mensen. En als het dan bijna zover is en we op de donderdagmiddag voor carnaval de muziek gaan testen in de tent, krijg ik letterlijk kippenvel, zo van, nu gaat het eindelijk gebeuren”, bekent hij. “Je werkt samen naar een doel en eindelijk is het zover. Het is denk ik een beetje te vergelijken met het winnen van een belangrijke voetbalwedstrijd. En in het weekend van carnaval bestaat er niets anders meer op de wereld dan carnaval. Het is daarom denk ik ook goed dat het maar eenmaal per jaar is.”

Het oude bestuur wordt de komende jaren gaandeweg vervangen. Ieder jaar vloeit er iemand af, zodat de ervaring blijft en overgedragen kan worden op de nieuwkomers. Hoewel het zijn grote passie is, koos Langenkamp er bewust voor om afscheid te nemen. “Ik heb een andere baan gekregen die veel tijd en energie kost, maar nog belangrijker, onze kinderen zijn nu 4 en 6. Het lijkt me heel leuk om de komende jaren samen met hen carnaval te vieren, in plaats van dat ze me af en toe zien rondrennen in de verte”, verklaart hij. “Johnny heeft zelf aangegeven graag mij op te willen volgen. Vorig jaar heeft hij al met mij meegelopen en dit jaar, loop ik met hem mee, maar op de achtergrond. Hij moet het zelf doen, maar kan met vragen bij mij terecht.” Hij lacht. “Zo gaat het afscheid geleidelijk en hoef ik niet bang te zijn voor het beruchte zwarte gat.”

Johnny Hendriks’ handen jeuken om te beginnen. Ook hij is vanaf zijn prille jeugd al helemaal idolaat van carnaval. “Ik zat als 1-jarige al op de wagen en ben er mee opgegroeid. Carnaval is echt mijn hobby. Al maanden van tevoren, wanneer we beginnen te bouwen aan de wagens, krijg ik de kriebels. Het is die sfeer van samen dingen doen en er een feest van maken, die mij zo aanspreekt. En als het dan eindelijk zover is heb ik het hele weekend echt een kick. Dat ik dit nu als voorzitter van deze groep mag beleven vind ik heel speciaal”, zegt hij enthousiast. Dat het een enorme klus is, realiseert hij zich maar al te goed. “Maar ik ben goed ingewerkt door Marthijn en alles staat op papier. Het is een kwestie van de schouders eronder zetten en ervoor gaan. En dat doen we.”

Lees ook

Vilsteren moet het hoofd buigen voor Epse

EPSE – Met een zwaarbevochten ‘bloed, zweet en tranenoverwinning’ op Mariënheem in de pocket reisde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.