Home / archiefcentraal / vreugde tijdens presentatie canon van ommen

vreugde tijdens presentatie canon van ommen

Ewout van der Horst: ‘De Ommer Canon is precies zoals de perfecte Canon moet zijn’

Door Erna Ekkelkamp –

De Canon van Ommen is de tiende canon die in Overijssel is geschreven en beantwoord volgens Ewout van der Horst van de IJsselacademie aan alle eisen van een perfecte Canon. Ieder hoofdstuk, oftewel venster, behandeld in niet meer dan 2 pagina’s een deel van de geschiedenis van Ommen. De informatie hiervoor is gehaald uit de talrijke boeken die er in de loop der jaren over Ommen zijn geschreven, uit het historisch archief en uit overlevering. Zo waagde Leida Bruins zich aan een hoofdstuk over recreatie. Als dochter van een van de eerste recreatieondernemers van Ommen kan zij zich nog levendig herinneren hoe het toerisme in de Vechtstad op gang kwam. Zo kon men in Ommen leren kamperen in het ANWB-Kamp op Anna’s Hoeve. Tot 1974 haalden duizenden Nederlanders hier hun kampeerpaspoort. “Ook de middenstand bloeide op met allerlei souvenirwinkeltjes en ijsverkoop. De kinderen werden bezig gehouden door recreatieteams. Door de jaren heen steeg het aantal overnachtingen in Ommen tot boven de één miljoen per jaar.”

Veel van de geschiedenis komt in de Canon aan bod, maar ook veel niet. Het maken van keuzes was voor Luuk Vogelzang dan ook het moeilijkst in het hele proces. “Ik ben heel blij met het resultaat, maar ik denk nog steeds: straks zijn we wat vergeten. En wat ik ook lastig vond, is dat sommige onderwerpen wat saai zijn, maar wel deel zijn van de geschiedenis. Dus die moeten toch vermeld worden.” De vrijwilligers werkten samen met de IJsselacademie en dat was soms best lastig, erkent Vogelzang. “We hebben ook echt weleens een aanvaring gehad. Dan wilde ik het op een bepaalde manier, maar dan wilden zij het anders. Omwille van het eindresultaat heb ik dus wel eens iets tegen mijn zin toegeven, want het gaat uiteindelijk niet om de schrijvers, maar om de Canon zelf.”

Gerko Warner is de jongste schrijver van het gezelschap en is er eigenlijk bij toeval aan toegevoegd. “Ik had twee jaar geleden een Canon gemaakt voor de Ommer Vechtdagen. Die hing daar in de tent. Op een geven moment kwam Luuk Vogelzang binnen en die viel bijna achterover. ‘Hoe kan dat nu, is er nog een werkgroep bezig met een Canon?’, vroeg hij me. Ik kon hem geruststellen, dat was niet het geval. Het was het resultaat van een dagje druk pennen. Ik heb toen aangeboden dat ik wel wilde helpen met de ‘echte’ Canon. Dus heb ik net als de andere vijf schrijvers ongeveer tien vensters voor mijn rekening genomen.”

Er was veel belangstelling voor de uitreiking van de Canon. De hal van het gemeentehuis was overvol en na afloop gingen de boeken grif van de hand. Van de 1250 exemplaren is zeker al de helft verkocht. Ook Peter Kramer was aanwezig. De Ommer wandelgids heeft gemengde gevoelens over het uitbrengen van de Canon. “Eigenlijk is dit contraproductief voor mij, want met zo’n boek en de digitale versie op de smartphone kan ik wel thuisblijven”, lacht hij. “Maar het idee van zo’n Canon is natuurlijk heel mooi. Het is goed om te merken dat steeds meer mensen ontwaken en de geschiedenis van hun stad belangrijk gaan vinden. Ik vind eigenlijk dat iedereen in Ommen een exemplaar moet hebben.” Digitaal is de Canon te vinden via www.regiocanons.nl/overijssel.

Canon-app op je smartphone

In opdracht van het Actieprogramma Cultuur & Ruimte van de Provincie Overijssel heeft de IJsselacademie een speciale app ontwikkeld, waarmee de Canon zichtbaar is op de nieuwste generaties smartphones. Na het downloaden van een layar-applicatie (app) en het intikken van de zoekterm ‘canonkijker’, kan een gebruiker op zijn telefoon zien waar zich relevante gebouwen, infrastructuur en herdenkingsmonumenten uit de canon bevinden. Met behulp van een kaartfunctie kan de gebruiker zijn eigen route langs de objecten kiezen. Ook is het mogelijk om informatie van de canonsite op te roepen. Een pilot in de gemeente Ommen moet uitwijzen hoe een dergelijke toepassing het best vorm kan krijgen. De ‘canon-app’ is bedoeld om de beleving van het cultureel erfgoed in de fysieke ruimte bij jong en oud te versterken.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.