verzet in dalfserveld tegen megakippenstal

Door Erwin Dijk

Achter de simpele vraag of de stallen er wel of niet mogen komen, gaat een complex verhaal schuil over milieueffectrapportages, fijnstof, gezondheidsrisico’s, geuroverlast, provinciaal en gemeentelijk beleid en een gemeenteraad die al dan niet buitenspel is gezet. Feit is dat pluimveehouder Bert Huisman in 2005 een lap grond van bijna vier hectare aan de Westerveldweg kocht en enkele jaren later het plan opvatte om hier twee nieuwe stallen voor zijn bestaande bedrijf aan de Veldhoeveweg te bouwen. Deze moeten plaats bieden aan zo’n 175.000 kippen en komen op vierhonderd meter van de woning van Henk Huzen en zijn gezin. Kort daarop, in februari 2008 gingen Burgemeester en Wethouders in principe akkoord met de plannen van Huisman. Volgens Huisman gaf ook de gemeenteraad destijds haar goedkeuring, maar Huzen bestrijdt dat. De gemeente Dalfsen kon hier geen uitsluitsel over geven.

Zoals gebruikelijk bij dergelijke projecten, werd een onderzoek ingesteld naar de gevolgen van de bouw van de megastal voor het milieu en de omgeving. Uit deze milieueffectrapportage (MER) zou volgens Huisman blijken dat zijn plannen ruimschoots aan de normen voor bijvoorbeeld de uitstoot van fijnstof en de overlast van geur en geluid voldoen. “Er zijn allerlei onderzoeken geweest”, zegt Huisman. “Alle mogelijke gevolgen zijn nagekeken en uitgekauwd. De gemeente gaat daarbij echt niet over één nacht ijs.”

Afgelopen zomer werd de MER definitief goedgekeurd, maar volgens Huzen en de zijnen schortte er nogal wat aan het onderzoek. Zo zouden de berekeningen over de uitstoot van fijnstof onjuist zijn. “De gezondheidsrisico’s van het fijnstof worden helemaal niet genoemd, terwijl die er wel degelijk zijn”, beweert Huzen. Een ander opmerkelijk punt is dat de locatie van het perceel niet in zogeheten ‘landbouwontwikkelingsgebied’ (LOG) ligt. “In de Omgevingsvisie van de provincie staat heel duidelijk dat buiten deze landbouwontwikkelingsgebieden in principe geen nieuwe bedrijven gevestigd mogen worden”, zegt Huzen. “Het lijkt mij heel simpel, dus het is me een raadsel waarom hier dan wel toestemming verleend is.”

Van beide kanten is er weinig begrip voor elkaars standpunt. “Er staan in deze omgeving veel meer van dit soort stallen”, zegt Huisman. “Als je daar last van hebt moet je volgens mij niet in het buitengebied gaan wonen. Bedrijven zoals die van mij moeten kunnen groeien, omdat mensen nou eenmaal een goedkoop eitje willen eten.” Huzen heeft daar echter geen boodschap aan. “Laat hem dat dan lekker bij zijn eigen huis doen.”

Huzen vreest vooral de stank die de megastal voort zal brengen. “Toen hij het perceel net gekocht had heeft Huisman er een keer kippenmest-compost op gestort, om het land te bemesten. Dat stonk zo verschrikkelijk dat je de tranen in de ogen kreeg als je er langs fietste. De hele buurt had er last van en mijn dochters reden van ellende een eind om als ze naar school fietsten. Nou, op die manier kom je er wel achter wat kippenmest is.” Volgens Huisman zal de geuroverlast echter ‘nihil’ zijn. ,,Als Huzen de geur van zijn eigen bedrijf niet ruikt, zal hij van ons ook geen last hebben.”

Onlangs werd bekend dat het College van B&W de wijziging van het bestemmingsplan voor het perceel aan de Westerveldweg goedgekeurd heeft, waardoor weinig de nieuwbouw meer in de weg staat. “Ik heb hier vanaf het begin diverse keren met gemeenteraadsleden over gesproken en telkens werd gezegd dat zij pas aan zet waren als het in de raad kwam. Maar uiteindelijk zijn ze helemaal niet aan zet geweest.” Huzen en zestig andere buurtbewoners tekenden protest aan bij de Raad van State tegen deze bestemmingsplanwijziging. Het irriteert de aanvoerder van het verzet vooral dat de gemeenteraad niet gekend is in deze beslissing en daarom sprak hij twee weken geleden in bij de raadsvergadering. “Wij hadden verwacht dat u als gemeenteraad eerst de vraag zou krijgen over de wenselijkheid van een megastal”, zo hield Huzen de raad voor. Dat dit niet gebeurd was kon volgens hem ‘niet door de beugel’. “De raad wordt op deze manier buitenspel gezet.”

Voor Huzen is er maar een oplossing mogelijk en die luidt dat de nieuwbouwplannen in ieder geval voorlopig van tafel gaan. De Dalfser gemeenteraad buigt zich donderdag na de begrotingsvergadering over het probleem. Mogelijk komt er een onderzoek naar de gang van zaken rond het besluit en wordt er nog eens gekeken naar de uitstoot van fijnstof. Huisman verwacht echter geen probleem. “Alles is goed onderzocht en staat duidelijk op papier. Het beroep bij de Raad van State levert alleen maar vertraging op. Mijn vrouw, mijn zoons en ik zijn kippenboer in hart en nieren en wij willen graag vooruit met ons bedrijf.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.