verplaatsbare flitspaal nu op de proef op n347

Op het traject zijn drie locaties aangewezen waar de paal goed kan staan.

Sinds september wordt er onder andere in IJsselland een proef gehouden met een verplaatsbare flitspaal. Met de proef willen het Landelijk Parket Team Verkeer en de verkeershandhavingsteams van de politie ervaring opdoen met dit voor Nederland nieuwe handhavingsmiddel. Daarnaast wordt onderzocht wat het effect van de verplaatsbare paal is op het weggedrag. Dit gebeurt met metingen door wegkantradars en een enquête onder passanten.

Met een verplaatsbare flitspaal is het mogelijk op verschillende plaatsen op een traject te handhaven. De paal kan gedurende een paar weken op één locatie staan om vervolgens een paar kilometer verderop te worden geplaatst, of een tijdje op een geheel andere plek te worden neergezet. Dit maakt de handhaving dynamischer, minder voorspelbaar en daardoor effectiever dan met vaste opstelpunten

De verplaatsbare flitspaal ‘schrijft’ gedurende het proeftraject nog geen verbalen. Echter, de politie voert tijdens het onderzoek regelmatig met mobiele apparatuur snelheidscontroles uit in de directe omgeving van de verplaatsbare paal. De weggebruikers kunnen dus daadwerkelijk geverbaliseerd worden. Door toch te controleren, is de te verwachte verandering in het rijgedrag beter toe te schrijven aan de aanwezigheid van de verplaatsbare paal.

De ervaringen van de verkeershandhavingsteams die met de verplaatsbare paal proefdraaien en de uitkomsten van de metingen met de radarsystemen en het onderzoek onder weggebruikers worden meegenomen bij de beslissing om wellicht in de toekomst met dit nieuwe middel te gaan werken. De evaluatie van deze proef staat gepland in januari 2012. De praktische ervaringen van de VerkeersHandhavingsteams worden meegenomen bij het vaststellen van de eisen die aan de verplaatsbare paal worden gesteld in een aanbestedingsprocedure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.