van het kastje naar de muur samen integraal

Vorige week zijn de medewerkers van de afdelingen Welzijn en Onderwijs en Sociale Zaken van de gemeente bijeen geweest voor een integraliteitsdag. Ik moet zeggen: een bijzonder inspirerende dag waarbij heel duidelijk naar voren kwam welke kansen er liggen op sociaal-maatschappelijk terrein. Er komt de komende tijd namelijk nog heel wat op ons af en dat betekent dat deze beide afdelingen nog meer zullen gaan samenwerken dan nu al het geval is.

De plannen die dit kabinet heeft om te bezuinigen en meer taken bij gemeenten neer te leggen, worden in de komende periode vormgegeven. Met name binnen het sociale domein zijn er veel veranderingen. Zo wordt de jeugdzorg aan het takenpakket van de gemeente toegevoegd en krijgen we te maken met de invoering van de Wet werken naar vermogen, naast de al bestaande wetten die de gemeente uitvoert zoals de Wet werk en bijstand (Wwb) en de Wet op de maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gevolg is ondermeer dat we als gemeente nieuwe groepen moeten bedienen, zoals de Wajongers (jongeren met een Wajong-uitkering).

Meer taken maar met minder geld vraagt om een visie waarbij het ‘integraal denken’ centraal moet komen te staan. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld het verbinden van de Wmo en Wwb. Centraal in beide wetten staat participatie. Binnen de Wmo gaat het om maatschappelijke participatie en binnen de Wwb om arbeidsparticipatie. Dat vraagt van de afdelingen Welzijn & Onderwijs (Wmo) en Sociale Zaken (Wwb) nog meer afstemming dan nu al het geval is.

Het lijkt mij een goed idee om, vanuit de integraliteitsgedachte, te inventariseren welke beleidsplannen onderwerpen bevatten die het sociaal-maatschappelijk veld raken. Vervolgens kunnen dan doelgroepen, doelen, overlap en samenhang in kaart worden gebracht. Een dergelijke inspanning maakt het dan gemakkelijker om de hoofdlijnen in de gaten te houden en de samenwerking tussen afdelingen en afdelingen en externe organisaties sterk te bevorderen. Dit alles is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar wat mij betreft moeten we hiermee snel aan de slag.

Maurits von Martels wethouder

m.vonmartels@dalfsen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.