uniek project hoonhorst zegt dag

De gemeente Dalfsen, ROVA,

Stichting Duurzaam Hoonhorst en Plaatselijk Belang Hoonhorst en omgeving willen met dit project aantonen dat het door de juiste mix van maatregelen mogelijk is om bijna al het afval te scheiden in herbruikbare stromen.

Nu bevat de grijze restafvalcontainer nog zo’n 53 procent herbruikbaar materiaal. Tijdens DAG worden gft-afval, oud papier en droge herbruikbare verpakkingen gescheiden huis-aan-huis ingezameld. Voor het restafval kunnen inwoners gebruik maken van ondergrondse containers.

Concreet houdt DAG in dat vanaf 1 januari 2012 de afvalinzameling in Hoonhorst als volgt plaatsvindt:

• Inzameling van droge en herbruikbare verpakkingen zoals plastic verpakkingen, drankenkartons,

blik en kleine elektrische apparaten via een aparte minicontainer. Hieraan zijn geen kosten verbonden. De droge herbruikbare materialen worden 1x per vier weken ingezameld.

• Gft-inzameling binnen de bebouwde kom én in het buitengebied via minicontainers. De inzameling wordt via het vastrecht verrekend met een vast bedrag dat voor iedereen gelijk is. Men betaalt dus niet meer per aanbieding, zoals nu het geval is. Daardoor is het aantrekkelijk om zoveel mogelijk gft te scheiden en aan te bieden. Het gft wordt 1x per twee weken ingezameld.

• Inzamelen van oud papier en karton via een aparte minicontainer voor alle huishoudens. De opbrengst blijft ten goede komen aan de lokale organisaties. Ook aan die inzameling zijn geen kosten per aanbieding verbonden. Oud papier en karton wordt 1x per vier weken ingezameld.

• Restafvalinzameling in de bebouwde kom via ondergrondse verzamelcontainers. De restafvalcontainers worden ingenomen. In het buitengebied blijft de restafvalcontainer behouden. Daarbij blijft een tarief per aanbieding van kracht. De inzameling vindt eens per vier weken plaats. Overigens blijkt uit cijfers van ROVA dat de meeste huishoudens hun restafvalcontainer nu ook circa 1 keer per maand aanbieden.

Uniek aan het project is dat inwoners kunnen meebeslissen over een aantal onderdelen van het project.

Zo kunnen inwoners van Hoonhorst de locatie(s) van de ondergrondse containers in het dorp kiezen.

Hiervoor heeft ROVA een aantal opties aangedragen. Ook kunnen inwoners aangeven op welke wijze ze

geïnformeerd willen worden over Hoonhorst zegt DAG. Op deze wijze worden inwoners inhoudelijk

betrokken bij het project.

De inwoners van Hoonhorst hebben de afgelopen jaren bewezen voorop te lopen bij duurzame initiatieven. Hoonhorst is daarom uitgekozen voor dit project, waarmee de gewenste afvalinzameling van de toekomst wordt onderzocht. Onder het motto ‘Afval scheiden is Goud’! zetten de gemeente Dalfsen en ROVA in op een schone en duurzame samenleving. Het goed scheiden van afval speelt daarin een belangrijke rol. Hierdoor kunnen de verschillende afvalstromen goed worden gerecycled. Dit scheelt enorm, want zo zijn bij het maken van nieuwe producten minder originele grondstoffen en fossiele brandstoffen nodig. Omdat het afval niet wordt verbrand, maar wordt gerecycled, leidt het ook tot minder uitstoot van CO2. Het scheiden van afval is dus ècht de moeite waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.