Home / archiefcentraal / uit het gemeentehuis oudjaarsdrukte

uit het gemeentehuis oudjaarsdrukte

Ik had er eerder al over geschreven: De raad heeft de voorjaarsnota en de begroting weer achter zich en is nu bezig met de afronding van het jaar 2011. De laatste loodjes wegen het zwaarst, zo blijkt. De agenda van december is aardig vol. Daar waar de controlerende taak van de raad op de uitvoering van het college vooral naar voren kwam tijdens de voorjaarsnota en de begroting, is de focus van de raadsleden in december vooral gericht op een andere rol van raadsleden: de kaderstellende rol. In totaal heeft de raad drie rollen: een kaderstellende, een volksvertegenwoordigende en een controlerende rol.

Kaderstelling

In december staan een paar aardige onderwerpen op de agenda: nota kampeerbeleid, notitie sportvisie en nota jeugdbeleid, om er maar een paar te noemen. Allemaal onderwerpen die, als ze door de raad zijn vastgesteld, de ambtenaren van de gemeente Dalfsen richting geven om deze plannen om te zetten naar praktijk. In het hele proces, nog voordat de nota aan de raad wordt aangeboden, zijn Dalfsenaren al vaak betrokken door de afdeling die de nota schrijft. De nota’s bevatten dan ook vaak ideeën en gedachten van bewoners.

Volksvertegenwoordiging

Toch vindt de raad het ook belangrijk om in gesprek te treden met Dalfsenaren, om zo een goed beeld te krijgen van wat men wil. Dit neemt de raad dan mee in hun debat. Ze kunnen voorstellen zelfs nog wijzigen door een motie of amendement in te dienen. Zo kan de stem van de Dalfsenaar doorklinken bij een onderwerp, zo lang het wel gaat om algemeen belang! Want de raad zit er voor alle bewoners van de gemeente Dalfsen en hoort niet beïnvloed te worden door individuen. Een mooi voorbeeld waarbij de raad in gesprek is geweest met Dalfsenaren is de nota jeugdbeleid, op 30 juni jl. hebben raadsleden gesproken met de jeugd van Dalfsen. De nota is vervolgens geschreven door de afdeling en de raad mag er in december over spreken, waarbij er een grote kans is dat een raadslid refereert naar uitspraken gedaan door onze jeugd op de avond van 30 juni.

Samengevat

De raad schetst de hoofdlijnen voor het beleid (kaderstellen), mede op grond van wat er leeft onder de bevolking (volksvertegenwoordigen). Het college vertaalt dit vervolgens in concreet beleid en uitvoering. Na afloop beoordeelt de raad of het college er goed in geslaagd is de uitvoering binnen de gestelde kaders vorm te geven (controleren). Wat ik hiervoor heb proberen aan te geven is dat deze rollen sterk met elkaar zijn verweven en de één de ander vaak versterkt. Hoe meer ambitie bij de één, hoe zwaarder de taak bij de ander!

Nancy IJnema Griffier n.ijnema@dalfsen.nl

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 25 oktober houdt D66 Ommen weer een inloopspreekuur in de Carrousel, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.