toonkunstkoor caecilia zingt mozart en haydn

Toonkunstkoor Caecilia houdt op woensdag 30 novemberhaar najaarsconcert in de Dominicanenkerk in Zwolle. Het koor heeft onder leiding van dirigent Dick Dijk hard gewerkt aan het Requiem van W.A. Mozart en de Paukenmesse van J. Haydn. Aanvang van het concert is om 20:00 uur, de Dominicanenkerk is open om 19:30. Kaarten kunnen gekocht worden bij de VVV op de Grote Markt, de boekhandels Jakma en Westerhof of via de website: www.caeciliazwolle.nl.

Caecilia wordt als vanouds begeleid door het Orkest van het Oosten. De solopartijen zullen worden verzorgd door Heleen Koele (sopraan), Martine Straesser (alt), Bernhard Loonen (tenor) en Pieter Hendriks (bas). Het orgel zal worden bespeeld door Theo Jellema.

Twee grote Oostenrijkse componisten, twee grote composities. De werken stammen uit dezelfde periode. Mozart componeerde het Requiem in 1791, 5 jaar later schreef Haydn zijn Missa in Tempore Belli (Mis in tijd van Oorlog) ofwel de Paukenmesse. Mozart voltooide het Requiem niet zelf, hij stierf in het jaar dat hij er aan begon maar het werk is afgemaakt door zijn leerling Süssmayr. Het Requiem wordt tot Mozart meest geliefde werken gerekend. Daaraan heeft ook zeker de film Amadeus over het leven van Mozart bijgedragen waarin Salieri in een indrukwekkende doch fictieve scene door het Requiem het genie van Mozart inziet.

Haydn schreef zijn stuk toen Napoleon Europa begon te overheersen en opstoomde naar Oostenrijk. De oorlogsdreiging is in het werk alom voelbaar. De naam Paukenmesse heeft het stuk te danken aan de donderende paukensolo in het Agnus Dei dat Haydn componeerde toen in Wenen de algehele mobilisatie werd afgekondigd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.