tommi tatje een voetballeider van formaat

Het is zaterdagochtend en in de grote keuken van het Thomashuis aan de Ommerschans is het een drukte van belang. In tegenstelling tot gewoonlijk, wordt vandaag de wedstrijd niet besproken in het clubhuis, maar thuis bij HTC-leider Tommi Tatje. Dit ter ere van zijn verjaardag.

Tommi is leider van het eerste van HTC. En niet zomaar een leider. Naast een voorliefde voor voetbal, heeft Tommi het Downsyndroom en woont sinds afgelopen zomer begeleid zelfstandig in het Thomashuis in Balkbrug. Maar in de weekends is hij steevast te vinden op het voetbalveld. “Tommi’s passie is voetbal”, vertelt zijn tvader. “Toen zijn broer Marco begon bij de F-jes van Holterbroeker Tuinders Combinatie (HTC), werd ik al snel leider werd van dat elftal. Dat vond Tommi geweldig en ging zo vaak mogelijk met ons mee. De jongens waren dol op hem en hij groeide als het ware met het team mee. Daarnaast speelt hij zelf in het G-team.”

In de loop van de jaren klom de voetballiefhebber op van clubmascotte tot leider en sindsdien prijkt zijn naam in het wedstrijdboekje prominent tussen die van de andere leiders. Tommi neemt zijn taak serieus en toont vol trots zijn wedstrijdmap. “Kijk dit zijn de spelers”, wijst hij, terwijl hij aandachtig de elftalfoto bestudeert. “Ik doe alles voor hun. Ik moet de ballen controleren en de trainingspakken. Ook tel ik alle t-shirts van nummer één tot en met nummer twintig. Volgens mij worden ze minimaal één keer per seizoen gewassen.”

Dan komen de spelers van het eerste binnendruppelen in het voormalig kerkje aan de Ommerschans. Ze begroeten hun leider uitbundig en dat niet alleen. Hij is jarig geweest en alle spelers hebben een cadeautje voor hem meegenomen. Daarna is het tijd voor de wedstrijdbespreking. Tommi kijkt goedkeurend naar de magneten op het wedstrijdbord. “Blauw is voor ons en geel is voor de tegenstander, Gideon is geblesseerd dus die staat hier aan de kant”, legt hij uit. Het ziet er ingewikkeld uit, maar Tommi draait er zijn hand niet voor om. “Of dit moeilijk is? Nee hoor, dat valt best wel mee.”

Waar nodig, wordt de leider geassisteerd door zijn vader en zo vormen ze samen een perfect team. Volgens voetballer Rowdy van Raalten werkt het prima op deze manier. “Tommi is gewoon van ons elftal en hoort bij HTC1. Zonder Tommi is een wedstrijd geen wedstrijd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.