Home / archiefcentraal / straatpraat hoe vier jij de verjaardag van sint

straatpraat hoe vier jij de verjaardag van sint

Simpel

Op de dag zelf is Heidi Stappenbelt aan het werk, dus viert zij Sinterklaas een weekje eerder. “Mijn zusje komt met haar gezin. We hebben lootjes getrokken, maar we houden het simpel. We kopen alleen cadeautjes, maar doen niet aan gedichten of surprises. Gedichten zijn wel leuk, maar iedereen haalt ze van internet en dan heb je allemaal van die dezelfde standaardgedichten.” De families besteden 20 euro per persoon aan cadeautjes.

Sintekerst

Linda Zwinselman viert samen met vrienden op 18 december SinteKerst. “Het is weer eens iets anders”, lacht ze. “We doen dit noodgedwongen omdat de helft niet op 5 december kan en de helft niet met kerst.” De families trekken geen lootjes, maar gaan het cadeautjesspel spelen. “Iedereen moet voor 15 euro vijf ‘onzijdige’ cadeautjes kopen. Dus niet iets speciaal voor iemand of speciaal voor een jongen of meisje, maar wat algemene cadeautjes. Op de avond zelf gaan we dan dobbelen en kun je cadeautjes winnen. Wie geluk heeft, gaat met heel veel naar huis, wie pech heeft met weinig.”

Kinderen

Lesley Klos gaat samen met haar vriend naar haar vader om daar Sinterklaas te vieren. “Ik heb drie kleine broertjes, eentje van 4 en een tweeling van 2 jaar. Die vinden het helemaal geweldig. We gaan dus geen lootjes trekken, maar kopen voor iedereen een paar cadeautjes. Bij mijn moeder vieren we het niet. Zij heeft alleen mij, dus zijn we dan met een heel klein groepje. En Sinterklaas vieren is gewoon het leukst met kleine kinderen erbij.”

Kleinzoon

Voor Jenny Boerman heeft Sinterklaas dit jaar een speciaal tintje. “Wij vieren het dit jaar voor het eerst met onze kleinzoon erbij. Hij is net 1 geworden, dus hij snapt er nog helemaal niets van, maar voor ons is het wel heel erg leuk”, vindt ze. “Wij trekken lootjes met onze dochters en schoonzoons en besteden er 25 euro per persoon aan. Het gaat bij ons niet echt om de cadeautjes, maar vooral om de gedichten. Die maken we allemaal zelf en daarin halen we natuurlijk wel wat dingen aan die in het afgelopen jaar zijn gebeurd.”

Verplichting

Eigenlijk is Sinterklaas een beetje een verplichting, vindt Marisca Hagedoorn. “Onze twee kinderen zijn in januari en februari jarig, dus kort na Sinterklaas. Daarom krijgen ze met Sint niet heel veel of heel grote cadeaus. Ik vind het een leuk feest, maar eigenlijk wordt je door de middenstand bijna verplicht om eraan mee te doen. Je kunt het voor je kinderen niet maken om dat niet te doen. Ik denk weleens aan mensen die in de bijstand zitten. Voor hen is dit een zware tijd, om van het beetje geld dat ze hebben, ook nog cadeautjes te moeten kopen”, vindt ze. “Onze kinderen vinden het natuurlijk geweldig. Vern, de oudste van 4, heeft genoten van de filmpjes op Ommen Leeft. Hij was hevig van plan de boeven te pakken en vond het één en al spanning en sensatie.” De familie besteedt 30 euro per kind aan de cadeautjes. Voor elkaar kopen ze een kleinigheidje en voor de honden een ‘hondenletter’.

Kerstdagen

De familie Snijders slaat de verjaardag van Sint dit jaar een keertje over. “Onze kinderen wonen niet in de buurt en kunnen niet komen op 5 december. Daarom vieren wij de kerstdagen dit jaar met cadeautjes. Daarvoor trekken we geen lootjes, en gedicht wordt er ook niet, dat past niet echt bij kerst. Of ik dat niet jammer vindt?” Hij lacht. “Mijn vrouw wel, maar ik zal het dichten echt niet missen. Ik vind het wel goed zo”, bekent hij. Het gaat bij de familie Snijders vooral om het samenzijn. “We besteden per persoon tussen de 20 en 30 euro. Meer vinden we niet nodig, het moet een geintje blijven.”

Ouderwets

Martijn en Sylvia Gaasbeek hebben lootjes getrokken met twaalf vrienden en vriendinnen. “We vieren het echt ouderwets, met de cadeautjes in de grote zak van Sinterklaas, gedichten, surprises, pepernoten, speculaas en marsepein. We eten er goed van, dus we moeten het er later allemaal weer aftrainen”, lacht Martijn. “We besteden niet meer dan 10 euro per persoon aan de cadeautjes, want het gaat ons vooral om de gezelligheid. Het samenzijn met elkaar is voor ons veel belangrijker dan iets krijgen.”

Tweemaal

Harmke Vleesenbeek viert tweemaal Sinterklaas. “Bij mijn ouders hebben we lootjes getrokken. We gaan eerst samen eten, dan krijgen onze kinderen van 3 jaar en 8 maanden hun cadeautjes, daarna zijn we zelf aan de beurt. Wij hebben lootjes getrokken en gedichten zijn verplicht. De dag daarna vieren we het met mijn schoonfamilie. Daar houden we het bescheiden. We gaan gourmetten en kopen allemaal iets voor onze partners”, vertelt ze. “Dat betekent in de praktijk waarschijnlijk dat we iets leuks voor onszelf kopen en dat laten inpakken. Da’s lekker handig!”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.