straatpraat de brink is klaar

Onder de koe

“Deze brink lijkt bij lange na niet op de brink van vroeger”, vindt Willem ‘van der Vlogt’ Dankelman. De op drie na oudste Arriër kan zich de weg en de brink van vroeger nog levendig herinneren. “Hij ziet er nu te strak en te netjes uit. Vroeger was het meer zoals de ‘marsgrond’, bulterig en helemaal vol gras. Ik liep er elke dag langs als ik de koeien van de marslanden had gehaald. Ik ben er zelfs nog een keer onder een koe gekomen, toen er twee op elkaar botsten. Dat heeft me een tand gekost.” Hij bewaart goede herinneringen aan de Brink. “Het was echt dé ontmoetingsplek. Zondagsmiddags gingen we hier met alle jongens uit de buurt naartoe en dan lagen we op onze buik in het gras elkaar het laatste nieuws te vertellen.”

Sluipverkeer

Herman Soepenberg is heel tevreden met de nieuwe weg en de brink. “Het is geweldig geworden. Arriën is een uitgestrekte buurtschap, daarom is het mooi dat we nu een centraal punt hebben, waar we samen allerlei activiteiten kunnen organiseren. Ik verwacht dat de brink hiervoor echt dé plek wordt. Het zal de sociale cohesie zeker bevorderen. Wat de weg betreft ben ik ook tevreden. Hij is smaller en heeft meer obstakels, maar dat vind ik geen probleem. Er is daardoor minder sluipverkeer, al rijdt er nog steeds teveel. Ook vrachtwagens ja. Ik denk dat we die pas kwijt zijn als de nieuwe situatie in de navigatiesystemen staat.”

Aangenaam wonen

Aukje Jaspers en Joke Meijerink zijn enthousiast over het eindresultaat van de werkzaamheden. “De brink is heel mooi geworden en de tijd zal het leren hoe de weg gaat bevallen”, zegt Joke. Aukje vraagt zich af hoe ze straks naar Ommen moet rijden. “Ik weet niet hoe je de brink moet passeren. Is het eenrichtingsverkeer of mag je er aan beide zijden langs?” De buurvrouwen hebben geen last van de wegversmalling en de obstakels. “Het rijdt iets minder gemakkelijk, maar het wonen is veel aangenamer geworden. Al rijdt er nog steeds heel veel verkeer langs.”

Buurtvereniging

De komst van de brink vergroot volgens Arie Veldman en Koos Rozema het burengevoel. “Vroeger woonde Koos aan de overkant van de weg, nu is hij min of meer mijn overbuurman”, zegt Arie. Koos lacht. “Maar we hebben elkaar nog niet als buren aangenomen. Ik denk dat we een aparte buurtvereniging moeten oprichten, onder de naam ‘Rond de Brink’.” Arie is benieuwd hoe het verkeer met de brink om zal gaan. “Het zou eerst een rotonde worden, maar eenrichtingsverkeer is gevaarlijk voor fietsers. Dat is vragen om ongelukken. We hebben nu gehoord dat het een 30 km-zone wordt, waarbij je de brink zowel rechtsom als linksom mag passeren.”

Uniek

“Wij vertegenwoordigen het bevriende Plaatselijk Belang Junne/Stegeren”, zeggen Jan de Groot en Sandra Zwinselman. “Wij vinden de brink prachtig en het kunstwerk dat erop staat erg mooi. Maar de weg is een drama. Je rijdt je hele auto aan gort, zelfs als je je aan de snelheid houdt”, zegt Jan. “Wat dat betreft is Ommen er opnieuw in geslaagd uniek te zijn: nergens in Nederland heb je zo’n weg.” Met name de drempel bij de kruising met de Brinkweg vinden ze storend. “Je mag op dat stuk 60 km per uur, maar wanneer je die drempel met 60 passeert, zit je met je hoofd vast in het dak.” Sandra rijdt tegenwoordig daarom vaak via Junne naar Ommen. “Ook niet geweldig, maar altijd beter dan de N34.”

Grontmij

“We hebben de brink te danken aan Luuk Vogelzang”, zegt René Jansen. “Hij heeft er ontzettend veel voor gedaan.” Vogelzang schudt bescheiden zijn hoofd. “Ach, dat valt wel mee. Wij vond het als buurt jammer dat de renovatie van de weg ophield bij de Veldsteeg en spraken met Grontmij over onze wens de brink terug te krijgen. Zij maakten voor ons een ontwerp met een begroting. Gratis. Dat waarderen we erg. We voegden het plan en de begroting bij ons beleidsplan ‘Arriën Kwaliteit’ en gingen in gesprek met de gemeente. En eerlijk is eerlijk, die hebben ons geweldig geholpen. Met dit als resultaat. Het is prachtig.”

De berm in

“De brink is heel mooi geworden”, vindt Albert Schuurhuis. “Maar de weg had wat mij betreft wel wat breder gemogen. Zeker als je je bedenkt wat het allemaal heeft gekost, dan is het resultaat wel wat mager. Ik moet nu geregeld met mijn auto de berm in vanwege vrachtauto’s en dat is niet handig, zeker niet nu de bermen allemaal nog zacht zijn.”

Veiliger

“Ik had er nog niets van gezien en op papier zei het me eerlijk gezegd niet zoveel”, zegt Tamar Boeve. “Maar het is heel mooi geworden, vooral het beeld. Toen ze ons vroegen om als buren ijzer in te leveren voor het beeld op de brink, verwachtte ik iets futuristisch, maar dat valt gelukkig mee. Dit kalf is prachtig. Ik vind het idee dat er van alle buren nu iets in dit beeld zit, erg leuk. Over de weg ben ik ook enthousiast. Ik kan hier nu met mijn paard een stuk veiliger en gemakkelijker oversteken wanneer ik even langs de Vecht wil rijden.”

Teveel borden

Eén ding vindt Wim Groeneveld vreemd en dat is het fietspad. “Kijk maar eens goed naar die borden”, wijst hij. “Dat pad houdt na 10 meter alweer op. En als je goed telt, staan er op dat kleine stukje fietspad 7 borden en 4 schrikhekken. Daar moeten ze nog even een keer wat aan doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.