spreken bij uitvaarten

Nieuwleusenaar Ab Scheper is sinds kort secretaris van de Regionale Werkgroep Drenthe, Groningen, Flevoland en Noord-Overijssel van de Stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding. Toen hij enkele jaren geleden nadacht over wat hij na zijn pensionering zou gaan doen, herinnerde hij zich een uitvaart van een goede bekende. De afscheidsbijeenkomst was, vergeleken bij vele andere die hij had meegemaakt, een verademing. De humanistische uitvaartbegeleider was zo warm en menselijk en sprak alleen maar met respect over de overledene. Hij stond stil bij zijn leven, niet bij zijn dood.

Dat sprak Ab bijzonder aan en hij besloot de cursus “Spreken bij uitvaarten” van het Humanistisch Verbond te gaan volgen. Aspirant-uitvaartbegeleiders krijgen een opleiding van twee weekenden en drie verdiepingsdagen. Daarnaast lopen ze stage bij een van de regionale werkgroepen. In de cursus wordt gewerkt aan inhoudelijke verdieping en gedachtewisseling ten aanzien van sterven, dood en rouw. In het tweede weekend worden praktijksituaties doorgesproken en geoefend. De twee weekenden sluiten nauw bij elkaar aan. In een gezamenlijk proces wordt geprobeerd om de doelen, die door begeleiding en deelnemers zijn gesteld, te bereiken. Op deze weekenden volgen drie zogenaamde verdiepingsdagen.

Na afloop van het eerste weekend volgt een stageperiode van vier uitvaarten. Tijdens de eerste twee heeft de stagiaire een waarnemende rol en worden verschillende aspecten van het werk en de toespraak doorgenomen. Tijdens de laatste twee speelt de stagiaire een actieve rol en worden de verrichtingen achteraf doorgesproken. In totaal beslaat de hele opleiding een periode van zo’n negen maanden.

Aan het van de stageperiode kwam er voor Ab echter een kink in de kabel toen bij hem de ziekte van Parkinson werd geconstateerd. Het schrijven en het spreken werd voor hem moeilijker, zodat hij zich genoodzaakt zag te stoppen als spreker bij uitvaarten. Op dat moment was er echter een vacature van secretaris van de Regionale Werkgroep Drenthe, Groningen, Flevoland en Noord-Overijssel. Ab werd in die functie benoemd en zo kan hij zich alsnog inzetten voor de humanistische uitvaartbegeleiding. Deze werkgroep beschikt over ongeveer dertig sprekers, die jaarlijks een kleine driehonderd uitvaarten verzorgen.

Humanistische uitvaartbegeleiders verzorgen tijdens de uitvaartplechtigheid een persoonlijke toespraak. In één of meer gesprekken met de nabestaanden bereiden zij zich hierop voor. Samen brengen zij herinneringen aan en gevoelens voor de overledene onder woorden. Vervolgens schrijven zij de toespraak. Nabestaanden kunnen er ook voor kiezen zelf te spreken. De uitvaartbegeleiders helpen bij het schijven van de toespraak.

De uitvaartbegeleiders denken ook met u mee over het inhoudelijk vormgeven van de gehele bijeenkomst. Daarbij kan worden gedacht aan het kiezen van muziek, een gedicht of ritueel en de tekst op bedankkaartjes. Veel mensen willen graag zelf een en ander geregeld hebben voor hun uitvaart. Dat kan een prettig en geruststellend gevoel geven. Voor een gesprek-bij-leven komt een uitvaartbegeleider bij u thuis. Samen bespreekt u uw ideeën over de afscheidsbijeenkomst en vertelt u over uw leven. Van uw levensbeschrijving maakt de uitvaartbegeleider een persoonlijke en passende toespraak.

De uitvaartbegeleiders werken vanuit het humanisme. Belangrijk binnen het humanisme zijn waarden als zelfbeschikking en menselijke waardigheid. Kern is dat de mens zelf vorm en inhoud aan zijn leven geeft.

In de uitvaartplechtigheid zal dan ook het leven van de overledene en zijn of haar betekenis voor anderen centraal staan.

Ab Scheper vindt veel bevrediging in zijn taak. Humanistische uitvaartbegeleiders zijn vrijwilligers die alleen de gemaakte onkosten vergoed krijgen. Voor het inzetten van de uitvaartbegeleiders vraagt de Stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding een vergoeding van maximaal 225 euro. De kosten van een gesprek-bij-leven zijn 130 euro.

Wil je een afspraak maken, dat kan via het landelijke telefoonnummer 0900-9005030 of het nummer van de werkgroep waar Noord-Overijssel onder valt: 0900-3302020.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.