scholenproject horstel sporten verbroedert

Door Nanda van Spijker – “Linkerhand op geel, linke hand auf gelbem,” sommeert een vrijwilliger de kinderen bij een spelletje Twister. De Trefkoele in Dalfsen was dinsdag 15 november een smeltkroes van twee nationaliteiten, waar met spelletjes sportief de handen ineen werden geslagen. Duitse en Nederlandse kinderen kwamen deze dag tezamen tijdens de scholenuitwisseling met partnerstad Horstel in samenwerking met acht scholen uit de gemeente Dalfsen.

Het scholenuitwisselingsproject is ontstaan uit de gedachte dat er vaak veel haat en nijd was tijdens sportwedstrijden tussen Duitsland en Nederland, te denken aan het nationale voetbal. Het initiatief ligt bij het bestuur van de basisscholen in de gemeente Dalfsen. “Het doel van de uitwisseling is om de negatieve belading te doen verminderen, zodat de leerlingen een positief beeld krijgen van onze buurkinderen. Ze ontdekken dat er eigenlijk helemaal geen verschil is onder elkaar. En dat samen sporten goed samengaat. Ook is het voor vrij veel kinderen een kans om een ander land te bezoeken,” vertelt Gerrit Kok, coördinator van deze uitwisselingsdag en directeur van de Bonte Stegge in Dalfsen.

“In totaal zijn hier vandaag op deze veertiende editie ruim 400 mensen aanwezig en wordt er twee uur lang intensief gesport, erg leuk om te zien hoe de kinderen zich vermaken met elkaar. Weliswaar met handen en voeten, maar ze redden zich prima met de taalbarrière,” lacht de directeur, terwijl hij de tijd in de gaten houdt. Iedere acht minuten wisselen de groepen van spel. “Het gaat allemaal behoorlijk vlekkeloos dankzij de medewerking van leerlingen Landstede, helpende ouders en spelers van de Dalfser Badmintonclub Trefzeker.”

’s Ochtends hebben de Dalfser kinderen op school kunnen kennismaken met hun Duitse maatje. Via een soort van ‘vriendenbrief’ waren de namen en de hobby’s inmiddels bij de kinderen bekend. Volgend jaar, op 21 en 22 maart, gaan de scholieren uit Dalfsen op bezoek in Horstel. “Dan zullen de leerlingen ontdekken dat toch niet alles hetzelfde is, het schoolsysteem zit daar iets anders in elkaar. De Duitse leeftijdsgenoten van groep 7 zitten daar op het voortgezet onderwijs. ‘Grundschule’ bevat bij hun de groepen 3, 4, 5 en 6. De groepen 7 en 8 behoren in Duitsland tot het vervolgonderwijs,” vertelt de coördinator. “Of de kinderen contact blijven houden? Er zijn kinderen die er een penvriendschap op nahouden, maar dat is eerder een uitzondering.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.