scherpenkate strijdt door en zoekt sponsoren

Door Erna Ekkelkamp

Met tranen in zijn ogen zit hij aan zijn tafel vol papieren en plattegronden. “Vijf minuten. Ik krijg maar vijf minuten om mijn plannen uit te leggen, dat lukt toch nooit in zo’n korte tijd”, verzucht hij. Het is de normale gang van zaken in processen zoals deze. Op gezette tijden is er de mogelijkheid om in te spreken tijdens een Statencommissiedag en krijgen de insprekers vijf minuten de tijd om hun zegje te doen. De eerstvolgende hoorzittingen over de N340 worden in maart 2012 gehouden.

Dat duurt Scherpenkate niet alleen te lang, ook vindt hij vijf minuten te kort. Volgens de provincie staat het de actievoerder vrij om alle Statenleden afzonderlijk te benaderen. Dus zit er weinig anders voor hem op dan dat te proberen. “Ik moet ze gewoon persoonlijk spreken. Die mensen praten over een weg op papier, maar hebben geen idee wat de plannen in de praktijk zullen betekenen voor de bewoners. Neem alleen al het gezondheidsgevaar. In de afgelopen maanden heb ik er steeds op gehamerd dat er een gezondheidsonderzoek moest komen met betrekking tot het fijnstof en de scholen die dicht aan de weg staan. Nu definitief is besloten dat zo’n rapport er niet komt, heb ik al mijn hoop op het gezonde verstand van de Statenleden gevestigd. Zij moeten toch begrijpen dat de huidige plannen, plannen zonder toekomst zijn. Wanneer deze gehandhaafd worden, krijgen we nooit een goede doorstroming van oost naar west Overijssel en de noordelijke provincies. De aanpassingen voor de N340, de N377 en de N35 zijn net een soap. Het kost miljoenen en levert niets op, behalve ellende voor alle mensen die ermee te maken hebben.”

Zo krijgt Scherpenkate zelf als alles doorgaat, straks een groot viaduct voor zijn raam. Toch ontkent hij dat hij deze actie uit eigenbelang voert. “Ik ben bijna 70 en heb mijn langste tijd hier wel gehad. Voordat alles klaar is, zijn we nog weer jaren verder en hoef ik er maar een klein poosje tegenaan te kijken. Het gaat dus niet om mijzelf”, benadrukt hij. “Ik ben de enige die nog strijdt en dat doe ik uit naam van iedereen in Overijssel. Het lijkt wel of iedereen denkt dat de strijd al gestreden is, maar pas in maart 2012 wordt er definitief besloten. Tot die tijd zet ik alles op alles.”

Hij heeft daarom bureau Oranjewoud gevraagd om zijn ideeën te vertalen in een professioneel uitgewerkt ontwerp met begroting. “Dat willen ze wel, maar er is één probleempje: dat kost 5000 euro en dat heb ik niet. Als ik morgen de Staatsloterij zou winnen, dan gaf ik het er met liefde aan uit, al kostte het een ton. Maar ik heb het gewoon niet en ben daarom op zoek naar sponsoren die hieraan een steentje bij willen dragen.”

Ommenaren Henk Pierik en Evert Jan Dijk hebben zich inmiddels vierkant achter Scherpenkate geschaard en zien hem als hun laatste strohalm. Evert Jan Dijk heeft zelfs een website gemaakt waarop alle correspondentie die Scherpenkate de laatste maanden heeft gevoerd met provincie, gemeenten en anderen, te zien is. “Het opwaarderen van de N340 is zowel financieel als planologisch gezien een verkeerde beslissing”, stelt Pierik. “De weg doorsnijdt buurtschappen en ligt te dicht langs scholen. Waar ik ook moeite mee heb, is dat het combitraject 28 miljoen duurder mag zijn dan het noordelijk tracé, terwijl het noordelijk tracé gewoon de meest duurzame oplossing is. Niet alleen voor de N340, maar ook voor de N377. Die kan dan worden afgewaardeerd, bijkomend voordeel daarvan is dat je zelfs het water weer terug kunt brengen naar Dedemsvaart.” Ook Pierik hoopt dat het gezonde verstand van de Statenleden zal zegevieren en ze uiteindelijk toch zullen kiezen voor het Noordelijk tracé. “Zo niet, dan zullen we dat over vier jaar afstraffen.” Meer informatie: klik hier .

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.