rina uulders maakt elke uitvaart persoonlijk

Door Erwin Dijk

Om te beginnen wil Uulders een misverstand uit de weg ruimen. “Veel mensen denken dat ze hun uitvaart ook door hun eigen verzekeraar moeten laten verzorgen, maar dat hoeft helemaal niet. Ze kunnen er ook voor kiezen om dat bijvoorbeeld door mij te laten doen en in veruit de meeste gevallen wordt dat gewoon door de verzekeraar vergoed.”

Uulders begon een aantal jaar geleden als uitvaartverzorgster met haar eigen bedrijf. Bij de begrafenis van haar beide ouders en schoonzus deed ze met de familie veel zelf en dat beviel goed. Na enkele minder goede ervaringen bij andere uitvaarten concludeerde Uulders dat ze het zelf beter kon. “Ik vind het bijvoorbeeld heel mooi om een lichaam te verzorgen en het er weer mooi en natuurlijk uit te laten zien. Je moet in dit werk goed kunnen luisteren en meedenken met de familie. De dagen na het overlijden zijn heel belangrijk in het rouwverwerkingsproces.”

Een van de zaken waarmee Uulders zich probeert te onderscheiden is het persoonlijk maken van de begrafenis of crematie. Ze probeert haar klanten buiten de gebaande paden te laten denken. “Mensen vragen mij vaak wat gebruikelijk is, maar daar gaat het niet om. Het is hún uitvaart, dus het hoeft niet te gaan zoals een ander dat doet. Veel mensen doen het vanuit de kerk, maar je kunt ook een dienst houden bij een zalencentrum of zelfs thuis. Er is meer mogelijk dan je denkt. Wil je bijvoorbeeld met een beamer een fotopresentatie laten zien? Het kan allemaal.”

Ook zelf probeert de Ommense met de familie van de overledene mee te denken over een persoonlijk tintje. “Tijdens de gesprekken die je in de dagen na het overlijden met de familie hebt, krijg je altijd wel een beeld van de overledene. Was het bijvoorbeeld een boer die veel van zijn paarden hield, dan draag ik de mogelijkheid aan om de kist met paard en wagen te laten vervoeren. Die wagen wordt tijdens de beurs ook tentoongesteld.”

Liefde, respect en aandacht zijn de drie kernwoorden die Uulders hanteert. Ze wil te allen tijde voorkomen dat de overledene een ‘nummer’ wordt. “Elke uitvaart moet uniek zijn. Je moet overledene – en natuurlijk de familie – de aandacht geven die hij of zij verdient. “

Tijdens de beurs op 12 november wil Uulders haar bedrijf nader presenteren. Samen met zo’n twintig standhouders uit de uitvaartbranche wil ze laten zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van begrafenissen en crematies. “Er wordt ook een grote ‘uitvaartbus’ tentoongesteld, waarin de kist vervoerd kan worden terwijl de familie eromheen zit.” De beurs duurt van 11.00 tot 16.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.