miny baarslag lid orde van oranje nassau

Door Erna Ekkelkamp

Vanaf de eerste bazaar is de opbrengst traditioneel bestemd voor de Wiekelaar. Toen rond 1955 de behoefte ontstond aan een gebouw voor het jeugd- en jongerenwerk, was Miny één van de drijvende krachten achter de talloze inzamelingsacties, die varieerden van oliebollen bakken en verkopen tot collectes tijdens huwelijksfeesten. Ruim tien jaar lang werd er fanatiek geld ingezameld en in 1968 was het zover: De Wiekelaar werd geopend, in eigen beheer gebouwd door Oudleusenaren. “Vele verenigingen vonden er hun thuis”, vertelt Janine Schiphorst. “Tussen 1979 en 1989 werden er allerlei acties op touw gezet om de Wiekelaar uit te breiden met een sporthal.

Het verenigingsleven bleef groeien en tien jaar later hadden we opnieuw te kampen met ruimtegebrek. Vooral de behoefte aan vergaderruimte was groot. Met wederom veel wervingsacties werd geld bij elkaar gesprokkeld om een nieuwe ruimte bij te bouwen. De keuken werd professioneler ingericht, onder andere met geld van de bazaar. Ook een nieuwe sportvloer, de inrichting van de grote zaal en zo werd elk jaar een doel benoemd. De laatste jaren was voor de ontwikkelingen, om de school, bibliotheek, jeugdsoos en peuterspeelzaal ook onderdak te bieden. Juli 2011 was de opening van de vernieuwde Wiekelaar, zoals die er nu is. Een prachtig gebouw, van-voor-door de gemeenschap.”

Miny ontving het lintje vanwege haar grote verdiensten voor het Oudleuser verenigingsleven. Ze was leider van de meisjesclub en de zondagsschool en organisator van allerlei activiteiten ten behoeve van de oprichting van Stichting Ontmoetingscentrum de Wiekelaar. Ze vervulde de rol van penningmeester van de beheerscommissie van de stichting en was beheerder van de financiën van de Stichting Ontmoetingscentrum de Wiekelaar en organisator van de jaarlijkse bazaar.

Ze was voorzitter van de Chr. Plattelandsvrouwen Bond CPB, ouderling van de Nederlandse Hervormde Kerk in Oudleusen, bestuurslid van Plaatselijk Belang Oudleusen en omgeving en de stuwende kracht achter de werkgroep Dorpsaanzicht van het dorpsontwikkelingsplan. Daarnaast verzorgt zij de jaarlijkse busreis en organiseert ze tweemaal per jaar de bingo. In haar vrije tijd is ze algemeen bestuurslid en vanaf 2009 penningmeester van de Chr. Vrouwenvereniging Oudleusen-Aktief en collectant en wijkhoofd voor de Simavi-collecte en collectant voor het Nederlandse Rode Kruis.

Groot was haar verrassing toen burgemeester Han Noten haar tijdens de opening op het podium riep om de decoratie in ontvangst te nemen. “Het is toch veels te gek. Ik wou dat ik vorig jaar niets had gezegd”, was haar eerste reactie. “Maar het is fantastisch dat ik dit werk zolang heb mogen doen en volhouden. Daar ben ik echt dankbaar voor.”

“De bazaarcommissie kan terugkijken op een prachtige bazaar met een bijzondere opening, waarbij de Koninklijke onderscheiding wel heel speciaal was”, meldt Janine Schiphorst. “De bazaar bracht dit jaar 12.016 euro op. Na de grote verloting zijn twee prijzen overigens nog niet opgehaald: nr. 39 de keukenradio en nr. 78 het halve varken.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.