Home / archiefcentraal / midwinterhoorngeschal klinkt door het vechtdal

midwinterhoorngeschal klinkt door het vechtdal

Door Nanda van Spijker –

De leden van de blaasgroep oefenen vanaf half oktober iedere woensdagavond in de schuur bij Huize Den Berg aan de Heinoseweg in Dalfsen. Een prachtige locatie voor een traditioneel geluidsinstrument. “De traditie wil dat we tot aan Advent alleen binnen oefenen. Van oorsprong is het een Germaans, heidens gebruik en blies men vroeger op ossehoorns. Het geluid hield de wolven op afstand en de tonen verdreven de boze geesten en demonen. Het werd ook gebruikt om elkaar te waarschuwen voor gevaar,” verklaart Reuvekamp. “Iedere midwinterhoornclub heeft zijn eigen ‘roop’; men blaast vier á vijf tonen achter elkaar. Midwinterhoorns mogen niet tezamen worden aangeblazen. Eén blazer zet de toon in en een ander beantwoordt de roep. Met mooi vorstig weer kan het geluid wel vier á vijf kilometer wegdragen.”

De groep bestaat uit dertien leden en heeft ook drie jeugdleden waarvan de jongste acht jaar oud is. “Bij Rompke moet pa de hoorn nog weleens vasthouden,” grapt vader Ard. Zelf is hij met hoorn blazen begonnen toen hij bij Rinus een midwinterhoorn in de stal zag hangen. En bij Henk Korden was door de schoonzoon meegebrachte hoorn de aanstichter tot het blazen. Rinus zelf blaast al ruim twintig jaar de midwinterhoorn.

De groep bestaat sinds 2002 bestaat de groep officieel. “We zijn zeer vereerd dat we gebruik mogen maken van de schuur op het terrein van de Havezate. Iedere woensdagavond verzorgt mevrouw Clement, terreinbeheerder, weer voor een heerlijk kopje thee en een koekje. Geweldig is dat. Met de oude baron van Dedem hebben we ook een goed contact. Begin december blazen we rond Huize Den Berg en drinken we nadien een glas glühwein met de baron. Vorig jaar ontdekten we een oude kromme wilg in het water, deze was zeer geschikt voor het maken van een hoorn. De baron zei ons toe deze te mogen kappen. Maar omdat het begon te vriezen, zag een tuinman kans deze boom tot brandhout te zagen. Daar ging onze hoorn,” vertelt Rinus lachend.

Drie leden van de groep zijn verantwoordelijk voor het maken van de 1.20 tot 1.40 meter lange hoorns. Geschikt materiaal wat hiervoor wordt gebruikt is het berken, elzen- of wilgenhout. De ‘happe’, het vlierbeshouten mondstuk, draagt bij tot het persoonlijke authentieke geluid. “Het leren blazen moet niet onderschat worden. Na twee jaar geven mensen het vaak op, juist dan is het een kwestie van doorzetten, de toon onder controle krijgen en houden, dan komt de rest vanzelf. Bespeel je de trompet dan speel je er zo op weg,” legt Rinus uit. “Maar trompetteren op de hoorn mag volstrekt niet. Alleen gedragen tonen zijn toelaatbaar.”

Tijdens Moonlightshopping in Dalfsen heeft de club een eigen traditie om blazers officieel tot de club beëdigen, wanneer de speler vier tonen beheerst. Dit gebeurt door het uitreiken van een klein houten hoorntje, welke aan de halsdoek van het tenue bevestigd wordt. Op de vraag hoeveel tonen een hoorn kan maken, antwoordt Heuvekamp met een knipoog: “Tienne. Moar de kerel die d’r achter stiet, redt dat niet!” Op www.midwinterhoorndalfsen.nl staat de blaaslijst waarop staat waar en wanneer de groep van zich laat horen.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.