mens world ruim dertig jaar vakmanschap

Door Erna Ekkelkamp

De liefde bracht Jaap de Ridder naar Ommen. Toen hij trouwde met zijn Annie, kwam hij terecht in Ommen. Lekker dichtbij Zwolle, waar hij een kapsalon runde. De zaak liep goed, maar het pand was niet van hemzelf en de verhuurder wilde het niet verkopen. Dus toen De Ridder na zeven jaar op en neer reizen naar Zwolle hoorde dat zijn huidige pand aan de Julianastraat te koop kwam, deed hij een bod en werd eigenaar. “Het was een groot pand met een bovenverdieping en dus met veel mogelijkheden. Daarom zette ik hier meteen een totaalconcept neer: een kapsalon met een dames- en een herenafdeling, een kinderafdeling en een schoonheidssalon”, vertelt hij.

Eenmaal geopend, bleef het aanvankelijk stil in de zaak. “Mensen zaten niet op mij te wachten. Er waren hier toen drie kappers: Buter, Sepp en Schothans. Als je daar klant was, dan bleef je dat. Zo ging dat toen in Ommen. Ik heb er echt voor moeten knokken om het vertrouwen van de mensen te winnen.” Voor de zekerheid hield hij daarom zijn Zwolse zaak nog een paar jaar aan, maar toen het eenmaal begon te lopen in Ommen, werd het al snel drukker. Na vijf jaar heen en weer reizen tussen de beide kapsalons, verkocht hij het Zwolse filiaal en stortte zich helemaal op Ommen.

“Ik ben kapper en vind het leuker om te knippen en mensen te leren kennen, dan alleen maar heen en weer rijden als een manager. Ik heb uiteindelijk gekozen van Ommen en heb daar geen minuut spijt van gehad”, vertelt hij. “Lange tijd bleven we dames en heren knippen, maar eind negentiger jaren kregen we het zo druk, dat ik de damessalon verhuurde en mezelf helemaal specialiseerde in het herenvak.” Vanaf het begin bood Mens World Herenkapsalon een totaalconcept voor heren; wassen, knippen, scheren én kleuren. Een specifieke herenkapsalon was in die tijd, net nadat zo’n beetje alle barbiers waren opgegaan in dames- en herenkapsalons, echt uniek. “We haalden daarmee herhaaldelijk kranten en vakbladen en het leverde ons klanten op vanuit heel Nederland. Van Hardenberg en Zwolle tot Utrecht en Amsterdam, komen ze hier speciaal voor een kappersbezoek heen gereisd.”

Naast een knip- en scheerbeurt laten volgens De Ridder ook veel heren hun haar kleuren. “Of dat bijzonder is? Nee, helemaal niet. Net als dames, vinden ook veel heren het niet prettig om vroeg grijs te worden en laten daar iets aan doen. Let wel, het gaat hier niet om verven, maar om kleuren. Dat doen we met koele matte tinten, die niet 100 procent dekken, maar het grijs flink reduceren. Het geeft een supernatuurlijke look, waardoor mannen er weer frisser en jeugdiger uitzien”, vertelt hij. “Het zijn hele natuurlijke tinten, waarbij je geen uitgroei ziet. Hoe vaak we dat doen? Dagelijks.” Vakmanschap, kwaliteit en techniek zijn de sleutelwoorden voor Jaap de Ridder. Bij Mens World is bijvoorbeeld opknippen echt opknippen en niet opscheren. “Daar volgen we nog altijd cursussen voor. Het is belangrijk om de techniek goed in de vingers te hebben.”

De Ridder heeft zijn enthousiasme voor het kappersvak overgebracht op zijn kinderen. Dochter Judith runt de dameskapsalon, zoon Daniel staat samen met zijn vader in de herensalon, dochter Mirjam houdt de boel schoon en echtgenote Annie zorgt voor een kloppende boekhouding. “Mooi, heel mooi dat de hele familie meewerkt”, vindt De Ridder. “Het kappersvak is voor mij nog steeds het mooiste beroep van de wereld. Ik vind nog steeds dat ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt en ben nog lang niet van plan om ermee te stoppen. We gaan gewoon op naar ons volgende jubileum.” Herenkapsalon Mens World, Prinses Julianastraat 45,7731 GG Ommen tel. (0529) 451567 of www.mens-world.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.