Home / archiefcentraal / meer regie en samenhang culturele activiteiten

meer regie en samenhang culturele activiteiten

Burgemeester en wethouders van Dalfsen stellen de raad voor om de voormalige Cichoreifabriek, onderdeel van het toekomstige Waterfront Dalfsen, in eigen bezit te houden om daarmee de culturele ambities van Dalfsen voor een belangrijk deel invulling te kunnen geven.

Het college is van mening dat de Cichoreifabriek voor een belangrijk deel bepalend is voor het toekomstige aanzien van Dalfsen. De gemeente wil de regie houden op de activiteiten in de Cichoreifabriek en deze niet overlaten aan commerciële partijen. Met de pachtopbrengst uit de horeca van de Cichoreifabriek en de Witte Villa wil de gemeente in samenwerking met De Historische Kring, Kunst om Dalfsen, de Synagoge en de Westermolen de invulling van de culturele activiteiten in de Cichoreifabriek, de Westermolen en de Synagoge mogelijk maken. Zo wordt samenhang gecreëerd in de culturele activiteiten.

In de plannen voor het Waterfront wordt de Cichoreifabriek eigendom van de ontwikkelaar van het gebied, de Ontwikkelcombinatie Waterfront, een dochtermaatschappij van VolkerWessels. De Witte Villa blijft eigendom van de gemeente. Door de raad is in het verleden erop aangedrongen dat de gemeente zorg blijft dragen voor de invulling van de culturele ambities die Dalfsen heeft met de Cichoreifabriek. Het college van B&W constateert dat de Cichoreifabriek in de huidige situatie een commerciële exploitant krijgt, waardoor huurprijzen in veel gevallen voor culturele activiteiten onhaalbaar worden zonder subsidie van de gemeente.

Culturele ambities

Om die reden stelt het college nu voor om de Cichoreifabriek zelf in bezit te houden om zo de culturele ambities van de gemeente te kunnen waarmaken. In een eerste verkenning is het college uitgegaan van een combinatie van cultuur en horeca in de Witte Villa en de Cichoreifabriek. In de Cichoreifabriek zou dan naast een horecavoorziening plaats zijn voor een klein theater voor kleinschalige toneel en muziekuitvoeringen, voor een kunstenaarsatelier en voor een expositieruimte voor tijdelijke exposities.

De opbrengst uit verpachting van horeca in Cichoreifabriek en Witte Villa, kan dan deels worden gebruikt om de kosten van de andere onderdelen van het pand te financieren. Het overige deel van de opbrengst kan worden ingezet voor ondersteuning van culturele activiteiten elders in Dalfsen. De gemeente is in gesprek gegaan met de Stichting Westermolen, de Synagoge, Kunst om Dalfsen en de Historische kring om gezamenlijk deze ambities waar te maken. Burgemeester Noten: “De Westermolen is na de renovatie een prachtige locatie voor exposities met een cultuur historisch karakter en wat is logischer dan dat de Historische Kring deze gaat verzorgen”. Wethouder Von Martels: “Ik ben blij dat de partijen die de kunst in Dalfsen een warm hart toedragen ook enthousiast zijn over dit voorstel.”

Het college van B&W stelt de raad voor om naast het al eerder door de raad geoormerkte bedrag van € 600.000,- voor culturele activiteiten uit de Essent-gelden, een krediet van € 1,2 miljoen (incl. BTW) beschikbaar te stellen voor de kosten samenhangend met het niet verkopen van het pand en de kosten voor renovatie en uitbreiding.

De Cichoreifabriek is samen met de Witte Villa een historisch onderdeel van het oude gemeentehuis. Beide gebouwen blijven in stand en zullen in de toekomst een belangrijke plaats innemen in het plan Waterfront langs de oever van de Vecht. De rest van het oude gemeentehuis zal worden gesloopt en worden vervangen door woningen, winkels en horeca.

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 25 oktober houdt D66 Ommen weer een inloopspreekuur in de Carrousel, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.