lezing emslandkampen maakt indruk

De Historische Kring Dalfsen gaf een lezing over een stuk geschiedenis dat net over de grens met Duitsland bij Groningen en Drenthe voor en in de oorlog heeft plaatsgevonden en lang onbekend en verzwegen is geweest. Pieter Alberts uit Emmen heeft zich met deze geschiedenis van de Emslandkampen bezig gehouden en er een boek over geschreven.

In de jaren ’80 wilden studenten hun nieuwe universiteit in Oldenburg de naam geven van de Nobelprijswinnaar voor de vrede in 1935 Carl von Ossietsky. Hij was niet bij de uitreiking omdat hij door Hitler als anti nazi werd beschouwd en gevangen zat in het concentratiekamp Esterwegen, één van de 15 kampen langs onze grens. Dit was volledig onbekend en kennelijk of opzettelijk verzwegen na de oorlog. De studenten doken in de documenten en ontrafelden zo deze geschiedenis.

Langs de grens met Nederland in het Bourtangermoor werden 15 kampen gesticht voor elk 1500 gevangenen. De gevangen, vrijwel allen geen lichamelijke arbeid gewend, moesten moeras ontginnen. Onder erbarmelijke omstandigheden en door het harde optreden van de kampbewakers hebben velen dat niet overleefd. Tijdens deze periode ontstond ook het lied “Wir sind die moorsoldaten”, dat de hele wereld is overgegaan. Pieter Alberts bracht het verhaal op een indringende en onderhoudende wijze en werd zeer aandachtig door iedereen gevolgd.

De inleiding was van Kees Flietstra, geboren in 1943 in Groningen. Zijn vader was in april 1945 met nog vier Groningse verzetstrijders in het vrijwel bevrijde Groningen voor een opdracht richting Nieuwe Schans.

Hierbij liepen zij in val in het nog niet bevrijde Leer, ze werden gedood. Flietstra kwam pas een aantal jaar geleden achter de ware gebeurtenis en vond ook de namen en nazaten van de vier andere verzetstrijders. De 50 aanwezigen beleefden een interessante avond.

Hans de Boer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.