Home / archiefcentraal / isala start pilot assisted hatching

isala start pilot assisted hatching

Bij een bepaalde groep vrouwen verloopt dit proces niet optimaal, waardoor de kans op zwangerschap kleiner wordt. De nieuwe techniek wordt in het buitenland al toegepast. In Nederland is men terughoudend omdat wetenschappelijk bewijs dat de behandeling echt werkt, ontbreekt. Daarom wil het Fertiliteitcentrum Isala met andere centra wetenschappelijk onderzoek starten naar de effectiviteit van de behandeling en bepalen of de Nederlandse terughoudendheid terecht is.

Normaal lost de schil rond een embryo spontaan op in de baarmoeder. Het embryo komt dan vrij en kan zich op het juiste moment nestelen in het baarmoederslijmvlies. Bij sommige vrouwen verloopt dit proces mogelijk niet optimaal. IVF-behandelingen kunnen dit proces vertragen, maar ook factoren als roken of een hogere leeftijd lijken een rol te spelen. Door met een laser een klein gaatje te maken in de schil van het embryo, kan het gemakkelijker en op tijd vrijkomen om zich te nestelen in de baarmoeder. Dit wordt Assisted Hatching genoemd, een behandeling die in het buitenland al twintig jaar wordt toegepast.

Het Fertiliteitcentrum Isala wil met de pilot als eerste centrum in Nederland de techniek goed onder de knie krijgen en met wetenschappelijk onderzoek aantonen of de behandeling ook daadwerkelijk leidt tot meer zwangerschappen. Verzekeraar Achmea heeft de pilot en het wetenschappelijk onderzoek als zorgvernieuwingsproject aangemerkt en steunt financieel. In de pilot worden vijftig vrouwen betrokken. Voor het wetenschappelijk onderzoek zijn uiteindelijk 1.500 vrouwen vereist.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.